PUBLICITAT

L'aplicació del CDI amb França quedarà supeditada a l'IRPF

  • Saboya reconeix que Andorra té encara pendents les reformes fiscals demandades
  • El projecte de l'IRPF entrarà al Consell abans de l'estiu perquè es pugui aplicar l'any 2014
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'edifici que acull l'ambaixada de França al Principat situat al carrer les Canals d'Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

L'anunci de la signatura el proper 2 d'abril a París del Conveni de no doble imposició (CDI) amb França per part de la representant del copríncep francès, Sylvie Hubac, serà d'entrada un tràmit formal previ a la seva aplicació ja que restarà condicionat a que Andorra crei l'Impost de la Renda sobre les Persones Físiques (IRPF). Segons va manifestar el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, «no ens hem d'enganyar, ja que nosaltres encara tenim reformes pendents». Tot i així el diplomàtic agraeix «la confiança donada pel país del nord». Una confiança a la «que nosaltres hem de saber respondre», va afegir. El responsable de la cartera d'exteriors va assegurar que «sempre hem dit que es tractava de treballar i guanyar-se la confiança dels interlocutors», malgrat que l'IRPF no hagi entrat ni a tràmit parlamentari. La intenció del Govern és presentar el projecte de llei «abans que acabi aquest període de sessions perquè es pugui començar a aplicar el nou impost durant l'any vinent».

El ministre va indicar que el compliment d'aquest compromís, «que vam adquirir amb la ciutadania», ha d'ajudar a negociar altres convenis «amb millors condicions». Per a Saboya «el fet que tinguem un marc fiscal complert ens ha d'ajudar a establir unes negociacions amb millors condicions». L'Executiu no era partidari de condicionar la signatura del CDI amb França a l'aprovació de l'IRPF perquè «això hagués suposat perdre un any». Per tant, es tracta d'un primer pas però encara queda molt camí per recórrer ja que les autoritats franceses van assegurar que restarien molt pendent de tot aquest procés.

En aquest sentit, la representant del copríncep francès va expressar que dependrà de «la cooperació fiscal entre França i Andorra», però va subratllar que la signatura del text ja és una mostra de «la gran confiança» que hi ha en el país com un pas més en l'obertura de l'economia andorrana.

El procediment que s'ha seguir un cop se signi el conveni serà portar la ratificació del text als parlaments dels dos països. En el cas d'Andorra el conveni entrarà en vigor quan s'hagi intercanviat «l'acord de voluntat de les càmeres legislatives dels dos estats». Aquest procés requerirà d'un cert temps. Saboya va descartar que aquest any es puguin complir els compromisos calendari en mà. L'Executiu treballarà en els propers mesos en poder tancar CDIs amb Espanya i Portugal, i més enllà amb d'altres països ja que «aquí les alegries duren poc», va reconèixer.

OPOSICIÓ /Per la seva part, el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va reiterar que «no és una notícia que se signi perquè ja sabíem que s'havia de signar», i va recordar que igualment, «mentre no tinguem IRPF, no tindrem CDI». En aquest sentit, va assegurar que si el Govern no presenta el text pertinent aquest període de sessions, abans del juny l'entrarà el Grup Parlamentari Socialdemòcrata.

COMUNITAT FRANCESA /El conveni per evitar la doble imposició entre França i Andorra podria obligar als residents francesos a tributar al seu país i al Principat pel patrimoni i les rendes que puguin tenir aquí. El representant de la comunitat francesa a Andorra, Jean Pujol, va lamentar les conseqüències que podria tenir aquesta clàusula del conveni sobre els francesos residents, especialment sobre el col·lectiu de funcionaris, que majoritàriament són docents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT