PUBLICITAT

Una persona morta i una ferida greu en una allau al pic de la Serrera

  • Les víctimes, residents a la Massana, practicaven esquí de muntanya en el moment de la tragèdia
JOSEP ROMERO
ORDINO

Periodic
La zona del Pic de la Serrera, vista des d'Arcalís, on es va produir el tràgic allau que va acabar amb la vida d'un home i ferides greus a una dona, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Dues persones que practicaven ahir a la tarda l'esquí de muntanya es van veure sorpreses per una allau de neu a la zona del Pic de la Serrera i la Collada de Meners, al costat de Sorteny. Com a conseqüència del sinistre un home de 37 anys i nacionalitat francesa va perdre la vida, i la parella que l'acompanyava, de 30 anys i nacionalitat espanyola, va resultar greument ferida. Tots dos en un primer moment van ser traslladats a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. L'home presentava un traumatisme cranioencefàlic i hipotèrmia. Els intents per reanimar-lo sobre el terreny i posteriorment al centre hospitalari, van resultar infructuosos. Pel que fa a la jove va ser atesa primerament pels efectius del SUM al lloc dels fets, i més tard, va ser traslladada en helicòpter a l'hospital. Va ser ingressada a la Unitat de Cures Intensives amb fractura de pelvis i diversos òrgans afectats i es troba estable dins de la gravetat. A mitja tarda d'ahir va ser traslladada a un centre hospitalari de Barcelona.

ELS FETS / Els bombers van rebre l'avís de l'allau per una parella d'excursionistes de Barcelona que es trobava en el lloc dels fets a les 13.49 hores. Onze bombers, entre ells quatre guies amb els corresponents gossos de rescat, dos equips mèdics complerts, efectius policials i dos helicòpters es van traslladar fins al lloc dels fets i es van fer càrrec de l'operatiu. La recerca dels cossos va ser molt complicada perquè no portaven cap tipus de detectors. L'allau va ser d'aproximadament de 200 metres i les víctimes es van trobar a la meitat del recorregut, enterrades a uns 30 centímetres. Una hora després de rebre l'avís, els bombers van localitzar la dona, gràcies a que es va poder veure un dels seus guants. Una hora més tard es va trobar l'home. Se'l va intentar reanimar en tot moment, va ser traslladat en helicòpter fins a l'hospital, on finalment va morir. Durant les tasques de rescat no va haver necessitat de fer sondatge per trobar els cossos , tot i que es va estar a punt. La recerca es va centrar en seguir les indicacions dels testimonis, en què els gossos busquessin rastres i en fer vols en helicòpter per la zona per visualitzar algun indici.

CAUSES / Tot apunta, segons els bombers, que l'allau es podria haver desencadenat al pas dels dos excursionistes, en una zona que té una mala orientació. El testimoni dels dos excursionistes que van presenciar els fets és prou significatiu «de sobte un soroll enorme i un gran núvol de neu a sobre nostre». Les víctimes eren residents a la Massana.

Els gruixos de neus acumulats per les darreres nevades i el vent es troben sobre plaques de neu dura i llisquen amb molta facilitat, sent especialment sensibles a les sobrecàrregues.

Protecció civil alerta d'elevat perill que representa la pràctica de l'esquí de muntanya o l'excursionisme. Tot i que el risc d'allaus se situa globalment en nivell tres sobre una escala de cinc, determinades àrees són d'extrema perillositat. En els propers dies pujarà fins 5/5.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT