PUBLICITAT

Un espectacular incendi crema tres pisos d'un edifici d'Ordino

  • Tretze famílies van ser desallotjades com a mesura preventiva de l'immoble
  • Un coixí que va cremar al balcó de l'habitatge sinistrat, possible la causa del foc
JOSEP ROMERO
ORDINO

Periodic
L'edifici sinistrat on es va originar l'incendi durant la matinada d'ahir dijous, a la Clota Verda d'Ordino. Foto: ÀLEX LARA

El dia que el país celebrava els vint anys de Constitució, els veïns de l'edifici de la Clota Verda d'Ordino ho recordaran molt especialment per l'incendi que es va produir al voltant de dos quarts de sis de la matinada d'ahir dijous en el tercer pis de l'immoble. Un succés que sortosament no va provocar cap desgràcia personal. Tot i així, com a mesura preventiva, es van desallotjar tretze famílies de l'edifici, que té sis plantes.

El foc va afectar un total de sis pisos de manera directa. A més, uns altres 12 pisos van quedar afectats per la temperatura de l'edifici i pel fum, amb danys menys greus.

ORIGEN DEL FOC / Tot i que els bombers encara estan treballant en la investigació de la causa de l'incendi, alguns testimonis apunten la possibilitat d'una negligència. Així, el foc es podria haver originat quan els llogaters de l'habitatge sinistrat, un matrimoni amb tres fills, es van adonar que un coixí del menjador de casa seva estava cremant pel contacte amb una bombeta. Immediatament es van traslladar al patí del pis, a cel obert, per intentar apagar les flames tot tirant una galleda d'aigua, i donant-lo per apagat. Per tant semblaria que s'haurien confiat i al marxar de l'estància l'incendi hauria revifat. El foc es va propagar ràpidament per la façana de fusta de la quarta i la cinquena planta, entrant a les cuines dels pisos i arribant fins a la teulada. Sortosament tots els veïns dels pisos de dalt van adonar-se ràpidament del que estava succeint i van abandonar els seus habitatges.

FOC VIRULENT / Segons el cap de guàrdia dels bombers, Joan Boteller, l'incendi va ser molt «virulent», i es va propagar de manera molt ràpida, «cremant el que tenien emmagatzemat a la tercera planta», i això va fer que s'escampés ràpidament. Mentre que alguns veïns van poder sortir de l'edifici per l'escala normalment, alguns de la planta baixa van sortir per les finestres, i d'altres es van confinar fins que els bombers els van comentar que podien sortir per l'escala.

Un testimoni de l'edifici Elisa, al costat del immoble sinistrat, va explicar que a aquella hora estaven dormint i es van despertar de sobte arran de la forta olor a fusta cremada i pel xivarri dels veïns. No es van sentir sirenes però la sensació «va ser tremenda al veure les flames». El fet que els veïns pugessin sortir sans i estalvis va ajudar a que no es produís cap situació de pànic, ja que l'actuació dels cossos de bombers i de la policia « va ser exemplar», tenint en compte algunes dificultats addicionals com ara que l'immoble sinistrat es troba en un carrer estret i sense sortida.

En total, sis pisos van quedar afectats per la temperatura i el fum amb danys materials importants al pati, la cuina, i altres punts del pis. Els altres dotze habitatges de l'edifici també van quedat afectats a causa de la temperatura i el fum, però amb danys menys importants.

Al lloc del sinistre es va traslladar quatre camions de bombers, ambulàncies i un gran nombre de dotacions policials.

DESALLOTJATS / No es van produir ferits greus, i els onze veïns que van ser traslladats per vehicles de la Policia a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell per inhalació de fum o insuficiències respiratòries,van rebre l'alta durant la jornada d'ahir.

Les tretze famílies que van tenir que ser desallotjades del seus habitatges no podran tornar a habitar els seus pisos fins a la setmana vinent per evitar riscos ja que es va d'haver de tallar els subministraments d'aigua, llum i calefacció. Tots els desallotjats es van traslladar a la Casa Pairal d'Ordino com a zona d'acollida, per donar-los, en un primer moment, calor i una mica de menjar.

Els afectats que no van ser acollits per familiars o amics a les seves cases es troben allotjats a dos establiments turístics de la parròquia, segons va informar la cònsol menor d'Ordino. Ahir al matí, alguns veïns van poder entrar en els seus habitatges a recollir els objectes personals que necessitin en els propers dies. La Policia considera que la falta de subministraments i l'estat lamentable dels habitatges fa que fins d'aquí uns dies els afectats no puguin tornar a viure a casa seva. Els Bombers van acabar la seva tasca a l'edifici ahir mateix després d'haver sanejat la teulada. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT