PUBLICITAT

Mateu fa una crida a la unitat i a la banca per superar la crisi

  • El síndic general reconeix que cal revisar el pes de les administracions i preservar el capital social
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La tradicional foto de familia dels consellers i les autoritats, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El síndic general, Vicenç Mateu, va fer ahir una crida a la unitat per superar la crisi, davant el nodrit auditori de tota la classe política, en actiu i passiu, per celebrar el 20è aniversari de la Constitució. Mateu va insistir en que «travessem moments incerts» que requereixen «reformes necessàries per assegurar la sostenibilitat del Principat». I va afegir que «treballem per a la diversificació del model econòmic i per revisar el pes de les administracions». Però també va reconèixer que «per aquell que s'ha quedat sense feina, les paraules per si soles poden oferir un consol escàs». Per això, Mateu també va afirmar que «no és moment de triomfalismes ni de grans celebracions» però va matisar que «tampoc no ens serviran els laments per accions passades». I va insistir en què «és moment de compromís per a Andorra: ha de treballar més i millor per obrir-se un nou camí».

Un camí que requereix la implicació de tota la societat perquè com va concloure Mateu, «la nostra capacitat política per sortir de la crisi és certament limitada». I argumentant que «ens cal passar aquest mal tràngol amb l'ajuda de tots (...) i d'aquells que puguin donar-la», va fer una crida als propietaris i als empresaris, «en la mesura que puguin», i també als bancs «perquè s'esforcin encara una mica més per donar un cop de mà». Mateu va demanar solucions alternatives al tancament de negocis perquè «potser el lloguer és massa alt», als acomiadaments dels treballadors i que s'estudiïn nous projectes que puguin «obrir una mica més l'aixeta del crèdit per ajudar els petits emprenedors que volen obrir-se pas». I tot i la dificultat del moment, va demanar un vot de confiança per als polítics, «perquè a Andorra de polítics ho som tots».

Firma del CDI amb França / Mateu que va saludar al principi del seu parlament la presència dels representants del «cap d'Estat indivís que són els nostres coprínceps», també es va referir a la imminent signatura de l'Acord de no doble imposició (CDI) amb França. De fet, la representant del copríncep Hollande, Sylvie Ubach hi va posar data, i si no hi ha cap canvi de darrera hora, el CDI es firmarà el proper 2 d'abril. No obstant això, després caldrà que sigui ratificat per l'Assemblée Nationale i que Andorra faci els deures, tal com va expressar Hollande en la salutació que va enviar en motiu del 20è aniversari de la Constitució i en el qual es refereix explícitament a «l'establiment d'un sistema fiscal que inclourà un impost universal sobre les rendes de les persones (...).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT