PUBLICITAT

Portugal aprova la quota per als estudiants de portuguès a l'estranger

  • S'ha establert en 100 euros i no en els 120 previstos inicialment
EL PERIÒDIC
LISBOA

Periodic
Imatge d'arxiu del Consolat honorari portuguès Foto: ANA

La quota per als estudiants de portuguès a l'estranger s'ha establert en 100 euros i no en 120, que va ser la xifra inicialment presentada pel Govern portuguès. Així ho ha informat l'Agència Lusa fent referència al decret governamental publicat ahir i que entra en vigor avui.

Amb aquesta quota de 100 euros anuals, el Govern vol cobrir les despeses dels llibres de text i de l'expedició d'un certificat d'aprenentatge per als alumnes que estudiïn portuguès a l'estranger. El decret preveu una reducció de la matrícula per als aturats, les famílies amb més d'un nen inscrit o les escoles associades. El preu de la matrícula és de 20 euros si els dos pares estan desocupats, i de 60 si només un dels dos està aturat.

En el cas de famílies amb dos fills inscrits, el preu per cada un és de 80 euros, i si són tres, passa a ser de 75. D'altra banda, les famílies monoparentals també reben un descompte i la matrícula passa a ser de 80 euros. Pel que fa als alumnes de les escoles associades, la matrícula té un cost de 60 euros.

La possibilitat d'establir descomptes per a les famílies amb dificultats econòmiques, ja va ser apuntada a l'ANA aquest mes de febrer per la coordinadora d'ensenyament portuguès a Espanya i Andorra, Filipa Soares, que va justificar l'entrada en vigor de la nova taxa afirmant que «l'ensenyament de portuguès no estava certificat i ens trobàvem amb desnivells de portuguès que perjudicaven a l'alumne al seu retorn a Portugal i a l'hora d'integrar-lo a una classe es produïa un desnivell». D'altra banda, Soares va assenyalar que hi ha «interès i bona voluntat» per part del Govern andorrà per introduir l'ensenyament del portuguès dintre de les hores lectives, i es va mostrar convençuda que «tard o d'hora» s'arribarà a un acord.

Aquesta mesura ja estava prevista des del març de l'any passat i ha estat criticada per sindicats, oposició i pares i mares. La nova quota s'introduirà de cara al curs 2013-2014 ja que el Govern portuguès no va aprovar a temps la legislació necessària per poder-la cobrar abans.

De la seva banda, el diputat socialista Paulo Pisco, ha manifestat que continuaran oposant-se a l'establiment de la quota per als estudiants de portuguès a l'estranger, sigui quin sigui el seu import. En aquest sentit, estan a l'espera de la resposta del Defensor del Poble sobre la constitucionalitat de la mesura, per decidir quines iniciatives tiren endavant. Pisco, en unes declaracions que recull l'Agència Lusa, recorda que «s'introdueix una norma que des de la història de la democràcia mai ha existit».

Des del Partit Comunista també han reaccionat a la publicació del decret. En aquest sentit, el membre de la comissió política del partit, Rui Fernandes, en unes declaracions a l'Agència Lusa, ha manifestat que està considerant demanar a l'Assemblea de la República que l'anul·li.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT