PUBLICITAT

La CEA demana més «velocitat» al Govern

  • Altimir insisteix en «optimitzar» la gestió de l'administració pública
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Acte de presentació de la CEA de la memòria 2012. Foto: ÀLEX LARA

En l'acte de presentació de la Memòria de la de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), els empresaris van aprofitar l'ocasió per recordar al Govern les reclamacions i demandes que porten fent durant l'any, amb l'objectiu que aquest ajudi a les empreses a superar l'època de crisi actual. Com a destacable, el president, Xavier Altimir, va recordar a l'inici del seu discurs «l'urgència de completar el nostre marc fiscal», i en les conclusions va demanar «determinació i valentia», que és «el què esperem dels nostres polítics», i va afegir, dirigint-se a les autoritats, que es facin canvis necessaris, «però que ho facin imprimint la velocitat i el ritme que tan excepcional situació demana».

En aquesta línia, Altimir també va subratllar que els CDI són l'aspecte més urgent que cal enllestir per tal que les empreses puguin sortir «a l'exterior a la recerca de noves oportunitats de negoci». Pel que fa a l'anunci de l'assignatura del CDI amb França, Altimir va assegurar que el fet que «és una molt bona notícia per a l'empresariat andorrà» ja que serà el primer conveni que permetrà que les empreses «puguin fer entrar una glopada d'aire fresc a les seves comptabilitats», segons declaracions recollides per l'ANA, i va destacar que serà el mateix text que es va rubricar el mes d'abril . Tot i això, Altimir va reiterar que si per negociar CDI amb altres països cal abans tancar el marc fiscal implantant figures com l'IRPF, «no ho demorem més i anem per feina».

ALTRES RECLAMACIONS / No és la primera vegada que ho reclama i ahir també hi va fer referència. La CEA considera «que l'estructura de l'Administració pública (Govern i Comuns» s'hauria de gestionar de forma més eficacaç i eficient, optimitzant els recursos en funció d'un model d'Estat que el país pugui suportar».

Altimir també va demanar un estudi macroeconòmic del país que inclogui les previsions d'ingressos, despeses i endeutament de les administracions, i considera que la situació actual exigeix una «actitud valenta» per garantir la sostenibilitat del sistema de seguretat social.

Pel que fa al nou marc tributari, Altimir va demanar que aquest es coordini amb el marc tributari dels comuns, i que per tant es prevegi una adaptació de la Llei de finances comunals.

PREVISIONS ECONÒMIQUES / El president de la Confederació va ser realista en les previsions de recuperació econòmica, reconeixent que el 2013 encara pot ser un any dur, ja que «es depèn massa d'Espanya i aquest país no sortirà tan aviat de la crisi com pronostiquen alguns experts». Per tant, en aquest sentit va reclamar mesures per deixar de dependre tant del turisme de proximitat, ja que «hi ha moltes empreses en situació crítica, que estan hipotecant les seves reserves d'èpoques de bonança, i que estan fent molts esforços per mantenir les plantilles».

Malgrat tot, Altimir va voler ser optimista i es va mostrar convençut que els esforços que està fent el Govern en relació a la promoció turística donaran aviat els seus fruits, i va augurar «petits brots verds» a nivell turístic per aquest estiu. A més, també es va mostrar esperançat pels resultats que pot donar l'obertura econòmica, destacant que ja hi ha unes 160 empreses que han fet efectiva la seva instal·lació al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT