PUBLICITAT

Els autònoms pagaran a la CASS segons els ingressos

  • L'Executiu aprova el Reglament d'Ocupació d'Allotjaments Turístics
  • El Govern francès dóna llum verda a la signatura del CDI amb Andorra
06032013-cinca
El ministre Portaveu en la rida de premsa d'aquesta tarda. Foto: TONY LARA

El Govern ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei que modifica la llei de la CASS amb l'objectiu d'adaptar els formats de cotització dels autònoms 'a la realitat del teixit empresarial andorrà', compost fonamentalment per petites empreses i una arrelada tradició de societats familiars, segons ha destacat el ministre Portaveu Jordi Cinca.

Aquest projecte de llei dóna resposta a la moratòria de tres anys per als autònoms que establia la Llei de la CASS del 2009 que els obligava a cotitzar a la Seguretat Social amb una quota de 400 euros, equivalent al 20% del sou mitjà (2.000 euros). La moratòria es va allargar el novembre passat fins a mitjans d'aquest 2013 fins que hi hagués una modificació de la llei aprovada.

La modificació que ha aprovat aquest dimecres el Govern, i que serà entrada a tràmit parlamentari per a la seva aprovació i perquè pugui entrar en vigor el 30 de juny d'enguany, preveu una cotització esglaonada pels autònoms, segons ha explicat la directora de Recursos Sanitaris, Carme Pallarès.

La cotització dels 400 euros només es mantindria per als autònoms amb beneficis superiors als 24.000 euros. Els treballadors a compte propi amb uns beneficis d'entre 12.000 i 24.000 euros cotitzaran amb una base reduïda del 75% del salari mitjà, que representa 300 euros. Els autònoms amb beneficis inferiors als 12.000 euros cotitzaran amb una base reduïda del 50% del salari mitjà, cosa que suposa una cotització de 200 euros.

Igualment, els administradors que reben una remuneració inferior al 50% del salari mínim; els autònoms que a més són assalariats en una altra activitat; i els pensionistes de jubilació cotitzaran amb una base reduïda del 25% del salari mitjà, és a dir, 100 euros.

El projecte de llei també precisa més en la definició d'autònom. Així, segons el nou text, ho són els professionals liberals que no exerceixen la professió de forma assalariada; els titulars d'explotacions agrícoles i ramaderes que comercialitzin els productes; així com el cònjuge que treballa en l'empresa de la persona que exerceix una activitat econòmica si no és assalariat.

També defineix com a autònoms, els administradors de societats que no rebin remuneració i no són assegurats directes; els que rebin remuneració; i els que no siguin al mateix temps persones assalariades de la mateixa societat. S'exclou així els administradors que no reben remuneració per aquesta activitat i són assegurats directes.

El Govern també ha aprovat el Reglament d'Ocupació d'Allotjaments Turístics (ROAT) que té com a objectius reforçar al seguretat nacional i fer un seguiment estadístic fiable que permeti planificar estratègies en el sector. L'aprovació d'aquest reglament dóna resposta al compliment de la llei d'allotjament turístic aprovada el mes de maig de l'any passat i els establiments tindran un any per adaptar-s'hi.

Segons ha explicat el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, es tracta d'una eina web allotjada a l'entorn del Govern i a través de las qual l'administrador de l'allotjament podrà gravar les dades dels seus clients perquè es trametin al Ministeri d'Interior i Justícia.

Les dades podran ser utilitzades per la Policia a efectes de control i per part dels departaments d'Estadística i de Turisme amb la finalitat de tenir dades numèriques (en cap cas nominals) que permetin saber l'estat del sector i planificar futures estratègies.

A més, l'establiment també podrà trametre de forma opcional altres informacions que puguin servir al Departament de Turisme per saber com evoluciona el sector dels allotjaments turístics: dades com les previsions d'ocupació, les previsions per tipologies d'allotjament o el número d'empleats de què va disposant en cada moment. A canvi, l'establiment podrà saber i comparar les seves estadístiques en relació al sector en general o als seus competidors.

L'adhesió al ROAT per part dels establiments és obligatòria i per aquest motiu, dijous mateix s'iniciaran un seguit de reunions informatives. L'alta es farà a través d'una única gestió al Servei de Tràmits. A més, l'allotjament turístic haurà d'inscriure obligatòriament el fitxer de dades personals que conté el ROAT a l'Agència Andorrana de Protecció de Dades

D'altra banda, el cap de Govern ha rebut aquest dimecres per part del govern francès la confirmació que en les properes setmanes se signarà tal i com es va rubricar el conveni de doble imposició entre Andora i França. Ho ha anunciat el ministre Portaveu, Jordi Cinca, en el decurs de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i ha insistit una vegada més en la importància d'aquest fet ja que es tracta 'd'un pas més en aquest procés d'obertura que requereix de tenir convenis de doble imposició', i per tenir-los cal 'consolidar el nou marc fiscal' perquè 'sense aquesta consolidació difícilment aconseguirem que aquest proés d'obertura qualli'. Segons ha indicat Cinca, ni la data ni els detalls de l'acte de la signatura estan precisats, però podria ser que fos ell mateix, en tant que ministre de Finances, qui es desplacés fins a París per a fer-la realitat.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT