PUBLICITAT

Les denúncies a Inspecció de Treball es dupliquen en quatre anys

  • Geli diu que amb la crisi han augmentat els impagaments de les empreses
  • Els expedients sancionadors es van incrementar el 23,4% durant l'any passat
L.F.M.
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
Foto: TONY LARA

el 2012 Inspecció de Treball va rebre 172 denúncies, 55% més que l'any 2008, amb 77 denúncies; respecte l'any 2011, l'increment va ser del 31,3%, amb 41 denúncies més, segons consta en la síntesi d'activitats realitzades durant l'any passat per aquest servei, que el Govern va fer pública ahir. La directora del Departament de Treball, Maria Geli, va informar que tota l'activitat del departament ha augmentat en els últims anys, com a conseqüència sobretot de la crisi econòmica i dels acomiadaments. La situació actual «ha generat una reducció notable d'assalariats» i, cada vegada més, «les empreses tenen problemes de liquiditat i no poden pagar». És a dir, que la majoria de denúncies són per impagament de les empreses.

El document fet públic ahir constata també que el 2012 es van realitzar un total de 872 inspeccions i que el nombre de centres de treballs inspeccionats va ser de 264. De les 872 inspeccions, 728 van estar relacionades amb les condicions generals i 144 amb aspectes de seguretat.

Pel que fa a les actuacions d'ofici, Inspecció de treball va actuar només en 33 casos . Geli va explicar que «les denúncies han incrementat en detriment de les inspeccions d'ofici», ja que, degut al volum de feina, «no es pot arribar a tot».

LES CONSULTES/ El que també va augmentar exponencialment són les consultes ateses pel servei d'Inspecció de Treball l'any passat, tant al despatx com les telefòniques, que van arribar a un total de 4.793 presencials i 13.396 de telefòniques.

Tal i com mostren les dades, els acomiadaments van ser el motiu principal de consulta en el cas de les presencials (1.118), mentre que la via telefònica va ser utilitzada principalment per a consultes relacionades amb la retribució dels permisos i les vacances (1.985), tot i que també pels acomiadaments (1.651). En aquest sentit, la directora del Departament de Treball va explicar que la situació de crisi i els acomiadaments «estan generant por als treballadors i això es tradueix en un increment de la consulta diària».

SANCIONS/ L'increment de denúncies i inspeccions també va repercutir en les sancions. De les 872 inspeccions i actuacions amb aixecament d'acta, el nombre total d'expedients sancionadors incoats va ser de 158, un 23% més respecte els 128 expedients del 2011.

Tal i com van informar des del Departament de Treball, l'import total de les sancions també va pujar, concretament un 23,4% més, arribant als 423.092 euros, a diferència dels 312.198 euros de l'any 2011.

En el cas dels 144 controls realitzats a les empreses sobre el compliment de la Llei de la seguretat i la salut en el treball, i en els quals es van inspeccionar un total de 76 centres, hi va haver 14 expedients sancionadors incoats, amb un import de 23.304 euros.

Si s'analitza per sectors d'activitat, el que va registrar més expedients sancionadors va ser el d'Hostaleria, amb 57 casos, seguit per Indústria (28 casos), Construcció (18 casos) i Comerç (17 casos).

Finalment, pel que fa als informes i activitats realitzats durant l'any 2012, la majoria són propostes de resolució (149), la participació en reunions d'estudi o treball vàries i activitats diverses (113), nombre de demandes d'execució a la Batllia (72) i informes d'al·legacions en expedients sancionadors (51).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT