PUBLICITAT

Els comuns reclamen que es restitueixi la policia de proximitat

  • Les corporacions locals també demanen més competències de serveis per als agents de circulació
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cònsols de les set parròquies reunits ahir al comú d'Escaldes-Engordany. Foto: ÀLEX LARA

Els comuns sol·licitaran al Ministeri de Justícia i Interior la restitució de la policia de proximitat a totes les parròquies amb una finalitat sobretot de dissuasió. La mancança d'aquestes patrulles es constata sobretot a les parròquies més allunyades del centre, «ja que en períodes de gran afluència turística cal que la Policia sigui visible com a mesura dissuasòria per impedir que es cometin actes delictius», segons va explicar ahir el cònsol de Canillo, Josep Mandicó.

En aquest sentit els cònsols enviaran una carta a l'Executiu on els hi faran constar la seva demanda, prèvia a una altra petició, la modificació de l'actual llei d'agents de circulació. Aquest va ser un de les principals punts de l'ordre del dia que es va aprovar ahir a la reunió mensual de cònsols que en aquesta ocasió es va celebrar a Escaldes-Engordany.

LLEI D'AGENTS DE CIRCULACIÓ/ Les corporacions locals també sol·licitaran al Ministeri de Justícia i Interior que s'introdueixin els canvis necessaris a l'actual Llei d'agents de circulació per aconseguir dotar de més competències als agents de circulació comunals.

La petició va en la línia que els urbans puguin assumir més serveis però en cap cas prestacions que tinguin que veure amb la seguretat. Unes competències com ara «poder obrir una porta d'un domicili o poder actuar d'una forma més ferma contra els propietaris de gossos que no recullen les tifes de la via pública», segons va explicar la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín. Tot i que es podrien acabar dient-se guàrdies urbans «no han de ser en cap cas un servei d'ordre ni s'han de convertir en policies», va manifestar Mandicó. Els cònsols entenen que els agents de circulació han de ser agents de servei per a l'atenció ciutadana, i per això «cal que ampliïn les seves atribucions». Els cònsols són partidaris d'ampliar les competències dels agents de circulació dins de l'àmbit dels serveis, però no estan d'acord en què passin a tenir responsabilitats pròpies dels agents de seguretat.

Respecte a la possibilitat que el cos passi a anomenar-se guàrdia urbana, estan d'acord en un canvi de nom però no en tenir les competències que té la guàrdia urbana dels països veïns, principalment perquè no veurien amb bons ulls el fet de portar armes. En aquest sentit, Mandicó va proposar que podrien passar a anomenar-se agents de proximitat de servei.

NOUS CRÈDITS/ Durant la reunió, els mandataris van rebre la visita dels representants de l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA), que els van argumentar els motius pels quals els han incrementat mig punt l'interès a pagar en cas que subscriguin noves operacions de préstec, arribant al 3% més Euríbor.

Els cònsols van aprofitar per transmetre'ls el seu neguit pel fet que els bancs els augmentin cada any mig punt l'interès, i tal com van explicar Marín i Mandicó, de la seva resposta se'n pot desprendre que de cara l'any vinent intentaran fer un esforç per mantenir el tipus d'interès, vist que els comuns «també estem fent un esforç important per reduir despeses i per tant, rebaixar deute». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT