PUBLICITAT

Els aturats de més de 40 anys volen associar-se

  • El col·lectiu reclama polítiques de foment de l'ocupació i la universalitat de la sanitat
  • El 50% dels demandants de feina registrats al Servei d'Ocupació tenen entre 40 i 59 anys
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una noia en recerca de feina és atesa per una empleada del Servei d'Ocupació, a l'edifici administratiu de l'Obac situat a la parròquia d'Escaldes-Engordany. Foto: EL PERIÒDIC

Un grup d'aturats més grans de 40 anys es constituiran aviat en una associació per poder defendre els seus drets. El col·lectiu, del que formen part en l'actualitat 33 membres i que està encapçalat per Isidre Bacino de 63 anys, està redactant els estatuts de l'associació per poder-la presentar al Govern i que sigui autoritzada, tal com estableix la normativa. La idea va néixer fa uns sis mesos després que un grup de persones sense feina es trobessin força sovint al Servei d'Ocupació o a Benestar Social per renovar les seves demandes.

A partir d'aquí van constituir un grup a la xarxa social facebook on s'intercanvien informació, suggeriments o simplement comparteixen inquietuds o neguits. Tots els seus membres tenen entre 40 i 64 anys, la majoria són dones. Hi ha situacions diverses, des d'aquells amb alguns problemes de salut fins a separats o famílies monoparentals amb pocs recursos.

OBJECTIUS /L'associació s'ha fixat tres grans objectius de treball. En primer lloc volen ser una mena de grup de pressió per aconseguir que les diferents administracions prenguin consciència de la necessitat de fomentar l'ocupació entre les persones més grans. A més volen que la cobertura sanitària sigui universal per als aturats que hagin exhaurit la prestació d'atur, i com a tercera gran demanda sol·liciten que se'ls faciliti la mobilitat al país en forma d'ajuts al transport públic.

Una vegada l'associació estigui formalment constituïda demanaran mantenir una trobada amb el ministre de justícia i interior, Xavier Espot per tal d'explicar-li la seva problemàtica.

PRESTACIONS / Actualment les persones que perden el seu lloc de treball poden rebre durant nou mesos una prestació equivalent al salari mínim, al voltant de 950 euros. Un cop exhaurida i, sense tenir altres ingressos, poden demanar l'ajut social. La cobertura sanitària desapareix després de percebre aquesta ajuda per un període superior als 120 dies. Si es vol mantenir aquesta cobertura l'aturat ha de destinar mensualment un 10% de l'ajut social a aquesta finalitat.

Isidre Bacino és partidari que, degut a l'increment del nombre d'aturats, el Servei d'Ocupació tingui com a principal objectiu «servir al treballador i no tant a l'empresari», trencant-se així la filosofia fundacional d'aquest organisme. El col·lectiu de persones grans sense feina creuen que els Plans d'Ocupació del Govern hauria de tenir més en compte als aturats a partir dels 40 anys. Segons Bacino les ofertes «mai ens arriben perquè no responem al perfil». I en el rerefons de tot plegat «l'edat no deixa de ser l'excusa per a no contractar a persones grans».

ATUR PER TRAMs/ El detall per tram d'edat el mes de gener passat mostra que tant les persones en recerca com en millora d'un lloc de treball, es concentraven principalment en el tram de 40-59 anys (47,2%). La majoria dels demandants d'alta al Servei d'Ocupació que estan en recerca de treball portaven desocupats menys de sis mesos (77,4%). Dels que estaven en millora de situació laboral el 45,7% tenien un contracte de treball fix i el 47,9% un contracte de treball temporal.

D'altra banda, mentre que la quantitat en millora de situació laboral és superior a la dels homes, s'observa una inversió important en el cas dels homes en recerca d'un lloc de treball (69,8%).

PRESTACIONS ATUR /Pel que fa als beneficiaris de la prestació econòmica per desocupació involuntària, el nombre de persones beneficiàries el gener passat va disminuir un 4,8%, situant-se en 119 persones. La meitat dels beneficiaris se situava en la franja d'edat que va dels 40 als 59 anys. Per gènere, el 72,3% eren homes. Respecte a la nacionalitat, els portuguesos van encapçalar la llista de beneficiaris, seguits dels espanyols i dels andorrans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT