PUBLICITAT

La Font Blanca adapta els traçats a la nova normativa de la ISMF

  • La Vertical redueix el desnivell i la individual l'augmenta en busca d'una major dificultat per fer doblets
IVÁN MOURE
ORDINO

Periodic
A la dreta el recorregut de la vertical d'Arinsal. A la galeria l'itinerari per a la categoria sènior masculina i també, la de fèmines i júnior masculina Foto: INFOGRAFIA: FAM

La Federació Internacional d'Esquí de Muntanya (ISMF) va ser creada a principis del 2008 per oficialitzar un esport en clara emergència. Des de llavors va buscant fórmules per fer-lo atractiu al públic i un dels punts en què més èmfasi fa és en els recorreguts de cada disciplina. La Font Blanca, que és seu fixa cada any en el calendari de la Copa del Món i que per a l'edició del 2013 entrarà en acció els pròxims 9 i 10 de març amb una cursa vertical i una d'individual, és un clar exemple de d'adaptació que han de fer les organitzacions al canvi de normativa en els recorreguts, aprovat abans de l'inici d'aquesta temporada.

MENYS DESNIVELL A LA VERTICAL / La Vertical, que es farà a Arinsal (veure foto de l'esquerra), ha unificat el recorregut per a totes les categories, cosa que permetrà comparacions, sobretot els joves respecte als sèniors. A més si abans el límit en el desnivell era de 1.000 metres ara s'ha fixat entre 500 i 700. Carlo Ferrari ha dissenyat per a Arinsal una sortida a 1.920 metres, amb 580 metres de desnivell positiu i 2,7 quilòmetres de distància fins al Port Negre (2.500 metres), on és l'arribada.

LA INDIVIDUAL, MÉS EXIGENT / La individual, també en territori Vallnord, tindrà com a epicentre la Coma d'Arcalís (2.200 metres), on serà la sortida i l'arribada i hi haurà dos recorreguts alternatius: un per a la categoria sènior masculina, i un altre per a la sènior femenina i la júnior masculina. Hi ha petites variacions respecte de l'any passat degut a que el desnivell s'ha ampliat d'un màxim de 1.500 metres a 1.900. La cita andorrana frega el límit i comptarà 1.920, a més de tenir gairebé 20 quilòmetres de distància en la categoria sènior masculina i 1.530 amb 15 km. per als júniors i fèmines. La primera pujada serà fins al Pic de Peyreguills (2.700 metres), baixada fins a Creussans, pujada al Pic de Cabayrou (2.732 metres, exclosa per a fèmines i júnior masculí), baixada fins a la Coma d'Arcalís, una última pujada al Baser Negre (2.670) i baixada fins a la meta.

OBJECTIU: CREAR ESPECIALISTES / Segons Carlo Ferrari, director tècnic de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) que ha estat el dissenyador dels recorreguts i forma part de la comissió tècnica de la ISFM, aquestes modificacions són una manera de fer més difícil fer doblets: «Es pretén crear especialistes en cada disciplina. La vertical és curta i explosiva, la individual és de resistència. Serà complicat que un mateix corredor guanyi les dues carreres», va explicar ahir en roda de premsa al Centre Esportiu d'Ordino.

Això s'ha reflectit tant a les proves de Copa del Món d'Ahrntal, amb Kilian Jornet com a guanyador de la vertical i Matheo Jacquemoud de la individual, i al Trofeu Etna al qual van guanyar Jornet en la vertical i William Bon Mardion en la individual. A Andorra, però, el primer espasa espanyol no hi serà perquè es trobarà a l'Himàlaia, immers en projectes personals. Tampoc es podrà confirmar l'assistència d'altres corredors top com els propis Bon Mardion i Jacquemoud o d'altres com Eydallin, Anthamatten i Reichegger perquè aquest pròxim cap de setmana hi haurà cursa individual de Copa del Món a Val Martello (Itàlia). No obstant hi ha entre 60 i 80 corredors que fan el màxim circuit de la ISMF i s'esperen xifres similars a les del 2012: un centenar de la vertical i uns 200 en la individual. «Esperem equips potents d'Espanya, França o Itàlia. El nivell serà altíssim, vingui qui vingui», va avançar Ferrari.

IMPACTE MEDIÀTIC I DOPATGE / La FAM ha vist incrementat el pressupost en un 15% respecte de l'any passat, invertit en la comunicació externa per tenir més impacte en els mitjans i també per a l'antidòping, ja que ara hi ha més rigor, la ISMF ha endurit les normes i vindrà una empresa suïssa per fer els controls i que té un cost.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT