PUBLICITAT

El gestor empresonat està acusat d'estafar cinc milions d'euros

  • L'home fa més d'un any que està ingressat en presó preventiva a l'espera de ser jutjat
  • La defensa fa un recurs al TSJ per vulneració del dret fonamental a la llibertat
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Imatge del Centre Penitenciari de la Comella. Foto: TONY LARA

el gestor de comptes d'una oficina bancària del Principat que va ser empresonat el desembre del 2011, acusat d'un delicte d'impropiació indeguda, encara no ha estat jutjat i segueix pres a la Comella després d'un any. En el moment de la detenció, es desconeixia la suma que l'acusat hauria aconseguit sostreure, ahir, però, el fiscal va confirmar que es tractaria d'un total de cinc milions d'euros.

Segons va informar un mitjà de comunicació andorrà el desembre del 2011, el gestor detingut va estar presumptament conxorxat amb dues persones més, una de les quals hauria fugit de la justícia; ell seria el que s'encarregava de sostreure els diners de l'entitat financera per a la qual treballava, a Sant Julià, i, segons els investigadors, hi va haver una part de «deixadesa» en el seu procediment ja que una bona part de les actuacions eren falsificacions de les signatures dels clients.

Precisament, va ser el banc qui va posar la policia en alerta quan va denunciar el treballador per una suposada mala praxis professional quan es va adonar que el gestor falsificava la firma d'algun dels seus clients en documents bancaris.

RECURS AL TSJ / Aquest presumpte «lladre de guant blanc» fa gairebé 14 mesos que està empresonat a la Comella. La defensa, després de presentar un recurs posterior a la detenció, que va ser desestimat, i interposar una demanda al batlle per vulneració de drets fonamentals que també va ser desestimada, finalment va recórrer ahir al Tribunal Superior de Justícia, per tal de sol·licitar la llibertat provisional de l'acusat, que encara no ha estat jutjat.

Segons l'advocat de la defensa, quan es va detenir l'acusat, el desembre del 2011, la llei preveia 12 mesos de presó preventiva i, si el pres no havia estat jutjat, llibertat provisional fins al judici. Ara bé, 15 dies abans que l'acusat fes l'any a la presó, hi va haver una modificació del Codi de Procediment Penal, en el qual els 12 mesos de presó preventiva es van ampliar a 24. La instrucció del cas del gestor no es va tancar fins cinc dies després de la modificació, així doncs, el Tribunal de Corts va decidir aplicar-li el nou codi i l'acusat ha hagut de restar a presó. Per a la defensa, l'aplicació del nou Codi va en contra del dret fonamental de la llibertat al no aplicar «al reu la visió més favorable» i va sol·licitar la mesura «urgent» de posar-lo en llibertat.

Contrariament, la Fiscalia va considerar que no «hi havia hagut reforma pejorativa» i va explicar que, quan es va acabar la instrucció, ja s'havia d'aplicar el nou Codi, ja que aquest no té caràcter retroactiu. «No hi ha falta a la llibertat fonamental i és una aplicació estrictament processal». La causa i els supòsits de presó «són els mateixos». La Fiscalia va finalitzar dient que l'acusat «d'apoderar-se de cinc milions d'euros» té un «supòsit de risc de fuga elevat», i que, per tant, havia de restar en presó preventiva fins al judici.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT