PUBLICITAT

Els comerciants esperen l'entrada de l'IGI per importar mercaderia

  • L'augment de les declaracions a duana el gener es deu al canvi fiscal i a l'increment d'alguns preus
EL PEIRÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns camions aturats a la part posterior de la Duana Foto: EL PERIÒDIC

El vicepresident de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), Antoni Miralles, va explicar ahir que les «importacions del gener passat han augmentat més del compte per l'efecte IGI». I va afegir que «es tracta de pujades enganyoses perquè els comerciants i importadors han esperat l'entrada en vigor de l'IGI per reposar els estocs». Miralles també va constatar que «només dos sectors pateixen un augment de preus, els carburants i el tabac, però en la resta de productes la inflació és mínima». El vicepresident de la FACA va reiterar que «si tenim en compte les importacions des de començaments de l'any passat ens adonem que continuen baixant en el seu conjunt, i és que la majoria de comerciants han esperat l'1 de gener per fer comandes i evitar de pagar l'IMI». I va concloure que «durant els dos últims mesos de l'any passat hi va haver una retenció de compres important».

De fet, els sectors en els quals es registra un augment més notable de les importacions són l'electrònica amb un 22% i la joieria 18%, sectors que també es veuen afavorits per l'entrada en vigor del nou Impost General Indirecte (IGI) ja que pagaran menys «d'entrada a la vall». Si la diferència en l'electrònica no és gaire, un 0,8% en la joieria és del 10%, ja que sumant IMI, IAC i ISI, aquest sector acumulava un impost del 14,5%.El mes passat també van augmentar, però, les importacions en alimentació (14%) i farmàcia i perfumeria (7,7%). En opinió de Miralles, «caldrà fer una avaluació en el temps, per veure si la tendència es manté un cop ens haguem adaptat al nou marc fiscal». Una adaptació que no està resultant gens fàcil a les empreses que tot just han començat a fer les primeres declaracions del nou impost.

Canvis a l'empresa / Miralles va confirmar ahir les dificultats amb les que topen moltes empreses a l'hora d'integrar l'IGI en el seu sistema de facturació. «Molts negocis han esperat fins l'últim moment, al febrer, per fer la primera declaració de l'any, per un tema d'adaptació», referint-se a la primera declaració mensual per a empreses que giren més de 3,6 milions d'euros que calia fer entre el 30 de gener i el 20 de febrer passats. I va argumentar que «el canvi de sistema informàtic que ha representat l'entrada en vigor de l'IGI, ha causat molt rebombori». I també va explicar que «molts desconeixem ara mateix els marges en els quals ens movem». I va insistir en que «canviar els sistemes de caixa per desglossar l'impost indirecte si el client ho demana són altres reptes que ha calgut superar». Miralles va explicar que «hem passat de l'IMI inclòs a l' IGI que cal cobrar perquè no sabem el què haurem de pagar ni quin serà l'escut fiscal de l'IMI, per les mercaderies que hem importat els dos últims anys». Els comerciants no saben que els retornaran i per això, «han estat prudents a l'hora de reposar els estocs i a molts encara els caldrà més temps per presentar declaracions».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT