PUBLICITAT

Noves taxes als bancs per sufragar l'INAF

  • El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha indicat que es calcula que es podran recaptar 1,2 milions d'euros anuals, cosa que cobrirà entre un 30 i un 35% del pressupost de l'entitat
20022013-cinca
El ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. Foto:ÀLEX LARA
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) per adaptar l'organisme a les exigències que fixa l'Acord Monetari i als canvis que ha sofert el sector financer en els últims anys, sobretot a nivell d'internacionalització. Una de les novetats que inclou el projecte de llei és la creació d'unes noves taxes que hauran de pagar les entitats bancàries i les societats d'inversió per tal que l'INAF tingui més autonomia financera. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha indicat que es calcula que es podran recaptar 1,2 milions d'euros anuals, cosa que cobrirà entre un 30 i un 35% del pressupost de l'entitat. La reforma de la llei dóna més competències a l'INAF en matèria de pràctiques d'abús de mercat i per cooperar amb altres entitats de supervisió financera, i dóna la possibilitat que dos membres del Consell d'Administració siguin no andorrans, a causa de les dificultats que hi ha per trobar persones amb el perfil necessari.
 

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha explicat que la llei amplia els objectius i les competències de l'INAF, homologa les seves funcions a nivell internacional per tal que pugui establir mecanismes de cooperació amb organismes d'altres països de cara a poder supervisar les entitats bancàries andorranes, tenint en compte que ja tenen presència en una vintena de països.

Igualment, l'entitat podrà fer supervisió en base consolidada, inspeccionar persones físiques que puguin generar pràctiques d'abús de mercat, i tindrà com a nous objectius salvaguardar l'estabilitat del sistema, reduir riscos sistèmics, protegir clients i inversors, i promoure la competitivitat del sector.

Una de les novetats més remarcables és la introducció de tres noves tipologies de taxes: per constituir noves societats, per rebre l'autorització d'actes administratius i unes taxes anuals per sufragar la feina de supervisió. El Govern, a partir de les xifres de negoci del 2012, preveu recaptar al voltant d'1,2 milions d'euros, el que suposa un 30-35% del pressupost.

Cinca ha indicat que aquestes taxes s'introdueixen per donar més autonomia financera a l'INAF, ja que fins ara es finançava amb els rendiments del seu capital social i dels dipòsits de residències passives i de processos judicials, però que amb la necessitat d'incrementar els recursos a causa de la signatura de l'Acord Monetari, hi ha més necessitats pressupostàries i es vol evitar que s'hagin de fer transferències corrents de l'Estat.

Jordi Cinca ha assegurat que es tracta d'unes taxes que ja s'apliquen als països de l'entorn i que 'són de justícia' ja que els bancs 'reben un servei molt important i parcialment l'han de pagar'. El ministre, a més, ha assegurat que no s'ha de preveure que siguin taxes repercutibles als clients de les entitats.

D'altra banda, el projecte de llei obre la possibilitat que hi hagi dos membres no andorrans al Consell d'Administració, i que la limitació del període a un mandat de sis anys s'amplii fins a tres mandats, tot i que les renovacions hauran de ser ratificades pel Consell General. Aquestes mesures s'afegeixen vista la dificultat creixent de trobar persones amb el perfil adequat tenint en compte el grau cada cop més alt de complexitat del sistema financer i el nivell d'incompatibilitats que hi ha.

La nova llei de l'INAF entrarà a tràmit parlamentari la setmana vinent per tal que pugui estar aprovada a l'abril juntament amb els altres dos projectes de llei per regular el sector financer d'acord amb les exigències de l'Acord Monetari, i així Andorra pugui entrar a formar part de l'Organització Internacional de Comissions de Valors Mobiliaris (Iosco).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT