PUBLICITAT

Neix l'Acadèmia de Gastronomia d'Andorra i Pirineus

  • Els objectius del 2013 són crear uns premis i fer una fira internacional
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president de l'Acadèmia de Gastronomia d'Andorra, Jaume Tàpies, i el de l'espanyola, Rafael Anson, ahir. Foto: JOSEP SEGURA

Andorra «com a país turístic, s'ha preocupat, en les darreres dècades, de millorar les seves intal·lacions culinàries i d'ampliar la seva oferta gastronòmica»; precisament amb l'objectiu de fer-la conèixer i incentivar el seu creixement, neix l'Acadèmia Gastronòmica d'Andorra i Pirineus, tal i com va anunciar ahir el seu president, Jaume Tàpies, en la presentació de la nova entitat a l'edifici d'Andbank.

Tant al país com a la zona Pirinenca, cada vegada són més els esdeveniments relacionats amb la cuina autòctona, i la regió «és cada vegada més reconeguda pels seus productes casolans», entre ells, la carn de qualitat, els vins d'altura, cerveses i licors, la trumfa andorrana, el nèctum d'avet, etc. «Sempre hem pensat que Andorra té un gran potencial gastronòmic, però calia una Acadèmia»; arrel d'uns primers contactes amb el president de la Real Academia Española de Gastronomia, Rafael Anson, «va sorgir la idea de crear-la», va explicar Tàpies.

El projecte, segons els seus impulsors, amb una finalitat cultural i educativa sense ànim de lucre, tindrà com objectiu principal donar a conèixer tota aquesta riquesa, ja que, segons va informar Anson, «no tan sols és important fer les coses bé, sinó que també és important que se sàpiga», a través, per exemple de l'elaboració de guies. «Les acadèmies són les encarregades de recollir tota la oferta i donar criteri gastronòmic», va afegir el president de l'entitat espanyola, que va explicar que «l'Acadèmia d'Andorra ha d'aconseguir que es conegui una cosa que ja és real, que es millori la qualitat i que els que ho fan, tinguin els ingressos que els hi corresponen per fer les coses bé».

El turisme gastronòmic cada vegada és més important «a Espanya, dels 58 milions de visitants l'any passat, vuit van ser per conèixer la seva gastronomia» va recordar Anson, per subratllar la importància d'aquest sector en els països «que s'estan salvant de la crisi en gran part gràcies a ell».

Finalment, Anson va assegurar que està convençut que en un any «Andorra pot ser la capital gastronòmica dels Pirineus i un dels destins gastronòmics a nivell internacional».

PRIMERES ACCIONS / El primer objectiu de l'Acadèmia, formada per 40 especialistes, és elaborar una guia amb tota la oferta gastronòmica de la zona, en la qual «els especialistes analitzaran tots els productes, els llocs on es poden comprar i menjar, els restaurants i la cuina», va explicar Tàpies. Anson va dir que «ja s'està començant a fer a través d'una pàgina web». El web a través del qual es podrà consultar les activitats i novetats de l'Acadèmia de Gastronomia d'Andorra i Pirineus és: andorrapirineus.com.

El president de l'Acadèmia espanyola va voler destacar que les guies gastronòmiques són cabdals, «perquè estableixen des del millor producte fins al millor cuiner o cap de sala», i per tant, «fan que tot el món gastronòmic d'una regió treballi per aconseguir un bon posicionament».

En aquest sentit, un dels altres objectius per a aquest any és aconseguir, «si el Govern hi està d'acord», que es realitzin uns Premis de Gastronomia 2013, va informar Tàpies. Encara no s'ha presentat la proposta a l'Executiu, però la intenció seria que aquests «s'entreguessin en una fira internacional gastronòmica, que es realitzaria el pròxim Nadal». Aquest és el tercer objectiu anual de l'Acadèmia: «Una primera trobada internacional de gastronomia dels Pirineus en una fira», que convertiria Andorra «en la capital gastronòmica i un referent internacional».

Pel que fa al conveni signat amb la Reial Acadèmia de Gastronomia Espanyola, l'Acadèmia va mostrar el seu convenciment que el conveni aportarà un gran valor per iniciar el camí cap als seus objectius d'investigació, divulgació i promoció de totes les activitats gastronòmiques d'Andorra i les diferents comarques Pirinenques.



Per a m�s informaci� consulti l'edici� en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT