Dusautoir, cinquena en la individual per darrere de les grans favorites

• La veterana corredora de la FAM es consagra com una corredora d'elit i en nois, polèmica pel reglament
MONT PELVOUX

La cursa individual sènior als Mundials de Pelvoux, ahir. A la dreta Dusatoir en ple descens i a l'esquerra Ludovic Albós i al fons, Jordi Solé Foto: FAM

Sophie Dusautoir va aconseguir ahir un magnífic cinquè lloc en la cursa individual sènior dels Mundials de Pelvoux. Amb 40 anys està vivint una segona joventut després de dos anys lluny de l'alta competició però en el seu retorn no podia escollir un escenari millor per consagrar-se en l'elit de l'esquí de muntanya.

Hi ha una prova clara del nivell en què s'està trobant Dusautoir: per davant d'ella van acabar Laetitia Roux, campiona; Axelle Mollaret, segona; Gloriana Pellissier, tercera; i Mireia Miró, quarta. França, França, Itàlia i Espanya. Darrera de les potències, o millor dit amb elles, està la corredora de la Federació Andorrana de Muntanyisme, de qui el seleccionador nacional Jacques Soulié es va desfer en elogis: «Ha fet una carrera perfecta. Tècnicament ha estat impecable, s'ha trobat molt bé físicament i ha aguantat l'altíssim ritme del grup capdavanter. No podia tornar millor a l'alta competició». El seu temps, 1h 26min 43s en completar els 12 quilòmetres de distància i 1.400 metres de desnivell, a poc més de dos minuts del podi.

LES POTÈNCIES, EN AVANTATGE / En la categoria masculina es va viure una jornada més polèmica, ja que segons va explicar Soulié «la Federació Internacional han fet canvis en el reglament que desconeixíem i que han perjudicat clarament els petits països». Potències com Itàlia o França han pogut competir amb fins a set o vuit corredors, quan el límit fins aquesta temporada per disputar uns Mundials era de quatre per país en cada categoria. «Aquest distintiu era el que diferenciava els Mundials. Ara, amb aquest canvi en la normativa, córrer uns Mundials sembla el mateix que una Copa del Món».

L'objectiu de tenir un corredor de la FAM en el top-30 es feia, doncs, molt més difícil. Joan Vilana va ser el millor andorrà amb una 35a posició i un temps d'1h 39min 41s que va emprar en fer els 13 km de distància i prop de 1.650 metres de desnivell, tant positiu com negatiu. «Ha acabat a un 21% del guanyador i això demostra que ha competit a un alt nivell», va assegurar el seleccionador, tot i quedar-se a cinc posicions de l'objectiu.

La sorpresa de la delegació tricolor la va protagonitzar Ferran Vila, 37è amb un temps d'1h 41ms 9s: “Vilana té més experiència en aquest tipus de competicions però penso que Vila ha estat fantàstic. És el millor resultat que ha fet mai. Acostuma a moure's pel 25% respecte del primer i avui s'ha situat a un 22%», va indicar Soulié.

Més enrere van acabar Xavier Areny amb un 47è lloc sènior i el 12è en sub-23, David Albós amb un 48è i Jordi Solé amb un 51è de 67 participants. Segons el seleccionador, «tots tres han fet un gran sacrifici. Fa un parell d'anys no haurien ni pogut acabar perquè es tractava d'una carrera amb pujades agressives i descensos difícils, amb la neu fonda i molt travada per als últims classificats».

El podi absolut l'han ocupat el francès William Bon Mardion, campió amb mig minut de marge respecte de l'italià d'edat sub-23 Matheo Jacquemoud i d'un minut i mig respecte del català Kilian Jornet, medalla de bronze.

TOTS FARAN LA ‘CRONO' / Avui en la cronoescalada vertical la FAM tindrà a tota la delegació en competició: els sènior Joan Vilana, Ferran Vila, David Albós, Jordi Solé i Sophie Dusautoir, el sub-23 Xavier Areny, els júniors Inka Bellés i Jaume Planella, i el cadet Oriol Bertran. Per a les categories sènior, sub-23 i júnior masculines el recorregut serà d'uns 7 quilòmetres de distància i 610 metres de desnivell positiu. Les noies i els cadets tindran 3,5 quilòmetres de distància i 430 metres de desnivell.

Per a m�s informaci� consulti l'edici� en paper.