PUBLICITAT

Tallada la circulació d'Arans al Serrat per risc d'allaus i de Soldeu al Pas en sentit nord per retirar vehicles

  • Areny ha explicat que en tot el que portem d'hivern la precipitació de neu ha estat de 4,60 metres, una xifra que no es recorda en el passat més recent
  • En les darreres 30 hores el gruix de neu caiguda a alta muntanya ha estat de 90 centímetres
  • Aquí els subtítols
07022013 nevades
Imatge de la nevada de la carretera de la Massana. Foto: TONY LARA
A les 12 del migdia han comparegut en roda de premsa el director de Protecció Civil i Emergències, Francesc Areny; el director de la Policia, Jordi Lluís; i el cap del COEX, Jordi Garcia; per informar de la situació generada per la intensa nevada que està caient de forma continuada des de dimecres a la matinada. Areny ha explicat que en tot el que portem d'hivern la precipitació de neu ha estat de 4,60 metres, una xifra que no es recorda en el passat més recent. En les darreres 30 hores el gruix de neu caiguda a alta muntanya ha estat de 90 centímetres. Tanta neu ha obligat a tallar la carretera de la sortida d'Arans fins al Serrat per risc d'allaus, i de la sortida de Soldeu fins al Pas de la Casa només en sentit nord per facilitar l'evacuació de vehicles acumulats, un tall aquest darrer que es preveu finalitzi en un parell d'hores. Pel que fa a l'ensenyament, tot transcorre amb normalitat i de moment no es preveu que cap etapa educativa hagi d'avançar la finalització de les classes per facilitar la circulació. Areny ja ha avisat que la previsió al llarg de la tarda és que caiguin encara 25 centímetres més de neu i que al llarg dels propers dies la situació continuarà sent complicada, a excepció de dissabte que millorarà. Diumenge al vespre, però, tornarà una pertorbació que reactivarà les nevades fins dimarts probablement.
 

La Taula de coordinació s'ha reunit aquest dijous al matí per les intenses nevades que estan caient en les darreres 30 hores al Principat. Aquesta taula, presidida pel cap de Govern, Toni Martí, i en la qual també hi han participat el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, el de Justícia Interior, Xavier Espot, i les cònsols d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Rosa Ferrer i Trini Marín, en representació dels mandataris parroquials, amb la presència també del cònsol ordinenc, Ventura Espot, i el director de Protecció Civil i Emergències, Francesc Areny, i els responsables de la Policia, el COEX i d'Educació, ha decidit tallar des de les 11.50 hores la CG3 des de la sortida d'Arans fins al Serrat pel risc d'allaus en aquesta zona.


Des del Comú d'Ordino, en un comunicat, han demanat la col·laboració dels habitants de la parròquia, concretament als residents que viuen a partir de les bordes d'Arans i fins el Serrat, perquè parin els seus vehicles a l’aparcament vertical del Centre Esportiu d’Ordino. Aquest serà el punt d'informació per quan es restableixi la circulació i per saber com podran tornar fins als seus habitatges. Francesc Areny ha informat que en el moment que amaini el temporal de neu s'organitzaran combois per traslladar els veïns, cosa que preveuen que passarà a mitja tarda.


A les escoles ja s'estan recomptant els escolars de la zona del Serrat per tal d'aglutinar-los i tots junts fer el trasllat en comboi aquest dijous a la tarda cap a les seves llars, si el temps millora i els tècnics ho aconsellen.


També s'ha decidit tallar la CG2 en sentit nord des de la sortida de Soldeu al Pas de la Casa. Aquest tall només durarà entre 3 i 4 hores i es fa per poder retirar la quantitat de vehicles que han quedat atrapats per la neu i garantir així una circulació sense incidències. L'accés a França també està tallat.


En la roda de premsa, Francesc Areny també ha explicat les mesures que s'han pres de cara a la seguretat pel risc d'allaus. El director de Protecció Civil ha indicat que la neu caiguda ja ho fa sobre un mantell nival de gruix considerable que sobrepassa, fins i tot, en llocs d'alta muntanya els elements de protecció que hi ha instal·lats. El risc està, segons Areny, en què aquesta neu nova, 'lleugera i freda', provoqui 'allaus de neu pols que produeixin aerosol i tenen un poder de destrucció important'.


El risc d'allaus que ha pujat a nivell 5 des de primera hora del matí, ha obligat a fer tirs preventius a les zones d'Arinsal i de Soldeu. També algunes pistes d'esquí han hagut de provocar petites baixades controlades, segons Areny. El responsable de Protecció Civil ha recordat que de cara el cap de setmana el risc d'allaus serà molt fort.


Pel que fa al transport escolar, el director del Departaments de Formació Professional i Serveis Escolar, Joaquim Torredà, ha informat que ha funcionat amb normalitat 'dins de la situació'. S'ha actuat des de primera hora en els punts més complexos de la Marginada i la pujada al Col·legi Sant Ermengol que van provocar problemes en la darrera nevada del 15 de gener, i no es preveu que s'hagi d'avançar el retorn dels estudiants de batxillerat ja que 'la jornada escolar transcorre en total normalitat'. L'esquí escolar d'aquest dijous i divendres ha quedat suspés.


Pel que fa a la neu caiguda, Areny ha informat que en les darreres 30 hores han caigut 90 centímetres i que la previsió és que al llarg de la tarda en caiguin 25 centímetres més a les parts altes i al nord del país i de 10 a 15 centímetres a les parròquies baixes.


Per la seva banda, Jordi Garcia, ha explicat que la plantilla del COEX està 100% operativa des de dimecres a la tarda i que només de les 0 hores a les 4 hores s'han aturat, mantenint però un servei mínim de sis màquines netejant repartides per les diferents valls.


Areny ha demanat prudència als conductors i no treure el vehicle si no és estrictament necessari. A més ha desaconsellat l'esquí fora pista i l'esquí de muntanya. El vent serà protagonista en les properes hores i les nevades s'aniran reactivant, tot i que dissabte es preveu una certa pausa. Diumenge al vespre torna una altra pertorbació que no ens deixarà, segons Areny, fins dimarts.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT