PUBLICITAT

Els veïns de Carlemany insten Martí a exigir un estudi econòmic

  • L'Associació de l'avinguda expressarà el parer a la reunió de poble, el proper 19 de febrer
  • El neguit per a l'economia i les perspectives gens bones justifiquen la petició dels afectats
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'Associació de veïns de Carlemany comença a penjar pancartes en edificis privat com ara a l'hotel Santa Anna a la plaça Coprínceps, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Els veïns de l'avinguda Carlemany van expressar ahir la seva inquietud davant el projecte comunal de convertir l'eix comercial en zona per a vianants, al cap de Govern, Toni Martí, i al Ministre de la Presidència, Toni Riberaigua. Els representants de l'Associació que defensa els interessos del veïnat de l'avinguda, van explicar en un comunicat que «s'ha tramés l'enuig per les formes en que s'està tirant endavant el projecte, així com per la manca de professionalització del mateix». Com no podia ser d'altra manera, Martí i Riberaygua, van insistir en que transformar l'avinguda Carlemany en una zona per a vianants «és una decisió del Comú d'Escaldes-Engordany en la que el Govern no pot incidir perquè no hi té competències». No obstant això, el cap de Govern es va comprometre a informar del contingut de la reunió al Comú d'Escaldes-Engordany. Mentre que els veïns afegeixen que «Martí va reconèixer que el Govern no té cap altre estudi que no sigui el de mobilitat». Martí també va afegir que «les decisions dels comuns d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella estan preses amb la millor de les intencions». Cosa que els comerciants i veïns de Carlemany no veuen de la mateixa manera. No obstant això, els representants de l'Associació de Carlemany van abandonar l'edifici administratiu convençuts de que el cap de Govern «havia entès el neguit i la inquietud per la situació econòmica; ja que les empreses estem al límit i les perspectives per a aquest any no són gens optimistes».

Crisi obliga / La mala situació econòmica que travessa el país justifica les reivindicacions dels comerciants i empresaris de l'avinguda que van assegurar que tant Martí com Riberaygua, «veuen normal i necessari un estudi d'impacte social, comercial i econòmic». Mentrestant, però, el Govern posarà a disposició de l'Associació de veïns de Carlemany «tota la informació sobre l'estudi de mobilitat». I és que des del Govern també va quedar clar que «només té competència en temes de mobilitat». L'Associació va quedar a l'espera de rebre l'estudi que «reflecteix la situació actual i les simulacions amb els canvis de sentit previstos, com els del carrer de la Unió i el carrer del Valira». Les modificacions del trànsit no interfereixen però, en la iniciativa de tancar Carlemany.

Reunió de poble / En quant a la reunió de poble del proper 19 de febrer, anunciada diumenge passat pel cònsol menor, Marc Calvet, tant Martí com Santuré es van felicitar per la convocatòria. A més, Santuré va considerar que «és el primer que havien d'haver fet». Per a Santuré també és clar que «una decisió com ara tancar Carlemany al pas de vehicles, no es pot prendre sense l'acord dels veïns i de tots els ciutadans d'Escaldes-Engordany». I va argumentar que «esperem que durant la reunió hi hagi un torn de precs i preguntes perquè si no és així, no ho entendré». Els veïns de Carlemany esperen que la reunió de poble respecti els usos i costums, i que els ciutadans puguin preguntar amb llibertat i alhora que la corporació local els pugui respondre per «aclarir els dubtes». En quant a la resta de declaracions de Calvet, l'Associació també va negar ahir que hagués afegit ni un punt ni una coma a la informació que «ens van trametre els cònsols personalment i en aquest sentit, no es diu cap mentida». A més de retreure a l'equip comunal d'actuar de manera unilateral i de no escoltar les seves reflexions, l'Associació defensa des del primer dia que «no entenem ni la urgència ni la prioritat que pot representar tancar l'avinguda Carlemany al trànsit rodat per a la parròquia» va insistir Santuré. I va afegir, dolguda, «i encara menys, sense buscar el consens entre totes les parts ni la implicació de totes les parts».

Més dubtes i més preocupació / Santuré va reiterar que «el Comú d'Escaldes-Engordany no disposa de cap estudi social, econòmic o comercial que avali que la transformació de l'avinguda serà un èxit». I reconeixent que «els veïns estem contents de com va quedar l'eix comercial després de la intervenció que s'hi va fer fa uns anys, tancant-la al transport pesat i adaptant-la a un trànsit tranquil com el que té ara», va afegir amb fermesa, «no hi ha cap estudi que digui el contrari, que tancant-la del tot, els comerços, els establiments hotelers i altres negocis, farem més vendes i treballarem més». Ben al contrari, Santuré sospita que «l'estudi potser ens dirà que en lloc de dinamitzar el comerç, l'acabarem d'enfonsar, hem de ser molt prudents en fer afirmacions com aquesta». Els veïns de Carlemany també defensen que «estem en un país fred i moltes vegades necessitem agafar el cotxe, tots sabem com ens movem aquí». En canvi, es van mostrar d'acord en reorganitzar el trànsit i els aparcaments als carrers adjacents a l'avinguda, i sobretot establir horaris per a la càrrega i la descàrrega de mercaderies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT