PUBLICITAT

La infermeria reivindica funcions i competències per fer la feina

  • L'associació està enllestint els estatuts per constituir-se com a Col·legi professional
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un professional de la infermeria punxa una injecció a un pacient.en un Centre de primària del país. Foto: TONY LARA

Els principals reptes del col··lectiu d'infermeria i llevadores són aconseguir que els hi siguin reconegudes les competències i regular la professió. Aquests professionals encara estan sota el paraigües legislatiu que data del 1986 i, per tant, les competències i funcions reals que estan assumint des de ja fa molt temps no tenen res a veure amb la llei encara vigent ja que està desfasada. Una situació anacrònica que es posa de manifest sobretot si s'agafa com a referent el pla d'estudis dels estudis d'infermeria de la mateixa Universitat d'Andorra (UdA), en la que es parla de formar un professional amb un perfil general «capaç de proveir unes cures de qualitat directes i indirectes a individus, famílies, grups, comunitats i poblacions. Dissenyar, gestionar i coordinar les cures i actuar com un membre de la professió».

També es parla d'orientar aquestes cures «a promoure, mantenir i recuperar la salut, prevenir conductes i hàbits de vida no saludables i tenir cura de les persones malaltes».Actualment, 27 estudiants cursen els estudis de batxelor en infermeria a la UdA. El curs passat, 2011-2012, la 22a promoció va està formada per una vintena d'alumnes.

UNA NOVA REGLAMENTACIÓ / Ha passat més d'un quart de segle des que es va aprovar el decret que atribueix vuit funcions a les infermeres referides moltes d'elles a tasques assistencials i de cura. La professió ha evolucionat i les especialitzacions també. El Col·legi d'Infermeres i Llevadores d'Andorra va elaborar un document per definir quines són les atribucions que han de tenir les infermeres, unes funcions que, a més d'assistencials, són també docents, de gestió i d'investigació. Un document que fa mesos està sobre la taula del Ministeri de Salut i Benestar. A banda, l'entitat està acabant d'enllestir els seus estatuts per tal de demanar poder ser reconeguda com a Col·legi professional, arrel de la nova llei, ja que en l'actualitat jurídicament encara és una associació. La seva presidenta, Mònica Duran va explicar que els principals esforços se centren en aprovar els estatuts i la llei que reguli la professió. Altres dels seus objectius prioritaris són l'establiment de convenis amb la UdA per fer cursos de formació continuada reglada i potenciar la recerca i la investigació, no només a nivell teòric, sinó sobretot per millorar la tasca assistencial i la qualitat del pla de cures. I és que «la investigació té un paper molt actiu en moments de dificultat com l'actual». Per a Duran la nova llei serà «una eina legal que ens permetrà treballar amb més seguretat i obrir-nos més».

MINISTERI /La regulació oficial està en mans del Ministeri de Salut i Benestar i s'inclourà dins de la reforma global del sistema de salut, «les infermeres som una peça més dins d'aquest trencaclosques» explica Duran. La ministra Cristina Rodríguez ja ha reiterat que les regles del joc i el model de salut han de ser precises, sense deixar de banda la competència professional que fa que el sistema mereixi credibilitat. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT