PUBLICITAT

Menys vehicles, menys contaminació

  • Els nivells de pol·lució baixen notablement des del 2006 i assoleixen els índexs més favorables els dos últims anys H Es compleixen els valors límit o de referència per als agents nocius més rellevants
G.GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: TONY LARA

El departament de Medi Ambient va fer públic ahir un informe sobre la qualitat de l'aire que conclou que des del 2006 els nivells de contaminació baixen notablement. De fet, en els dos últims anys la qualitat de l'aire assoleix els nivells més favorables amb el compliment dels valors límit o de referència per als pol·luents més rellevants, com ara el diòxid de sofre (SO2) el monòxid de carboni (CO), les partícules, el diòxid de nitrogen (NO2) –pel valor límit anual, en zona urbana i periurbana a totes les parròquies, però no compleix el valor límit a les estacions properes al trànsit, excepte Ordino–, i l'ozó (O3).

D'aquestes conclusions es desprèn també que Ordino és la parròquia que té l'aire més net, però el departament de Medi Ambient recorda que l'any passat es va aprovar la nova estratègia del medi atmosfèric fins al 2016, que dóna continuïtat als treballs fets i que defineix el programa de vigilància i el calendari d'actuacions per assolir els valors objectius de la qualitat de l'aire recomanats per l'OMS. En quant als registres, el màxim de contaminació és al matí amb un augment menys acusat a la tarda, els dies de cada dia, mentre que els caps de setmana la disminució de contaminants és més notable.

Emissions i consum

La disminució de l'activitat té molt a veure amb la disminució d'emissions de contaminants a l'atmosfera. Cosa que també s'atribueix a la millor mobilitat dels vehicles, amb una reducció de la intensitat del trànsit i menys retencions; menys obres i menys moviments de terres i la millora de l'eficiència energètica, amb controls sobre les emissions de les calderes de calefacció i la disminució del consum.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT