PUBLICITAT

Salut estudia fer detecció precoç de càncers de colon i de pròstata

  • Els homes van ser els més afectats amb 1.187 malalts mentre les dones només van ser 784
  • A Andorra es detecta, de mitjana, un nou cas cada dos dies per un total de 228 casos l'any
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona se sotmet a una mamografia, la millor eina fins avui per detectar el càncer de mama Foto: REUTERS / ERIC GAILLARD

Salut estudia la implementació de noves campanyes de detecció per als càncers que presenten més possibilitats de curació quan es localitzen aviat, com són el de colon i el de pròstata. La cap d'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va anunciar ahir que «el ministeri està treballant en la detecció precoç», després de presentar la primera fase de desenvolupament del registre de càncer per al període que va del 2002 al 2010. Tot i que el registre separa les dades d'homes i dones, perquè «som diferents i alguns càncers només afecten els homes i d'altres només a les dones» va puntualitzar Vidal, en nou anys, l'hospital va tractar 1.971 pacients i 2.053 tumors, cosa que aboca una mitjana de 228 casos per any i la detecció d'un nou càncer cada dos dies.

Vidal va explicar que «el mateix passa als països del nostre entorn amb els mateixos diagnòstics, segons les estadístiques que presenta l'OMS a Europa». I va recordar que «la millor prevenció és tenir uns bons hàbits de vida». Per allunyar el risc de caure malalt, el millor encara és «tenir una alimentació sana evitant l'obesitat, fer exercici, protegir-se del sol i no fumar, i fer sortides a l'aire lliure» va recopilar Vidal, tot i insistint que «no cal escalar muntanyes, només amb caminar o passejar al bosc o a camp obert, n'hi ha prou».

Més homes que dones / Els homes van ser els més afectats per la malaltia amb 1.187 pacients, mentre que les dones tractades van ser 784. En quant al tipus de tumor detectat en tots dos sexes, el càncer colorectal o de colon és el més freqüent amb 258 casos, 161 en homes i 97 en dones. Segueix el càncer de pulmó amb 210 casos dels quals 177 són homes i només 33 dones. Per sexes, les dones estan més exposades al càncer de mama amb 245 casos registrats, mentre que els homes estan més exposats al càncer de pròstata amb 227 casos atesos.

No obstant això, l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut avisa que les dades obtingudes en la primera fase del desenvolupament del Registre de Càncer d'Andorra només són una aproximació a la realitat perquè es desconeixen els càncers diagnosticats i tractats fora del Principat. Aquest factor justifica que es desestimés fer anàlisis més específiques i també es descartés presentar dades en relació a la població global. Amb tot, una petita operació permet establir que l'afectació el 2010 per a una població de 70.000 habitants era del 0,35%, considerant que l'hospital va atendre 246 casos aquell any.

Una malaltia mortal / Segons el Registre de Mortalitat del Ministeri de Salut, el càncer és la primera causa de defunció entre la població. Del 1994 al 2010 va provocar el 33% de les defuncions. El ministeri conclou que a Andorra com a la resta de països desenvolupats el càncer és un dels principals problemes de salut pública i defensa que «el registre de càncer és un sistema d'informació essencial per a la planificació de polítiques de salut». El registre permet conèixer la magnitud real del problema i millorar la formació sobre la patologia. El 2002 es va iniciar el disseny i la definició del registre de càncer poblacional i es van definir tres fases per implementar-lo.

La primera, que va presentar ahir l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, és l'obtenció d'un registre de càncer hospitalari i recull les dades dels pacients tractats a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell entre els anys 2002 i 2010. La segona inclourà els registres d'atenció primària i el de la CASS, i farà el lligam amb la mortalitat. Ben entès, la segona fase permetrà tenir un abast més real de la malaltia perquè inclourà bona part dels malalts que reben tractament en altres centres per als quals la CASS també ofereix cobertura, després de ser diagnosticats fora d'Andorra. La tercera fase determinarà les millores que caldrà introduir per prevenir la malaltia, com ara noves campanyes de detecció precoç, i també per tractar-la, a partir de l'avaluació de les dues fases anteriors. El registre es pot consultar a www.salut.ad.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT