PUBLICITAT

200 euros els separen

  • La reglamentació actual sobre el reagrupament impedeix que la dona d'un resident visqui al país
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'home, ahir, que vol aconseguir que la seva dona pugui viure amb ell Foto: TONY LARA

Un resident sudamericà de 44 anys va contraure matrimoni a Escaldes fa sis mesos amb una noia espanyola. L'home treballa des de fa 16 anys al Principat i vet aquí que el seu cor va anar per davant del seu cap. Així no es va adonar que al Principat existeix una Llei d'immigració que, a banda de regular els requisits per poder treballar al país, parla d'una reglamentació específica sobre el que s'anomena reagrupament familiar.

En el cas que ens ocupa l'home té uns ingressos mensuals de 1.200 euros: 200 euros i 200 quilòmetres el separen de poder viure amb la seva dona al país. Ella viu a Barcelona, i els viatges són constants, no tants com ells voldrien, tenint en compte que es tracta d'un matrimoni acabats de casar.

Una història que podria ser no tan particular, un relat o drama segons és miri, viscut per algunes altres parelles que no poden estar juntes al país pel simple fet de no estar al dia de la legislació vigent.

Legislació / El títol desè de la Llei Qualificada d'Immigració parla de les persones estrangeres amb permís de residència i treball que poden sol·licitar el reagrupament familiar, entre elles pel cònjuge. En el cas que aquesta persona no disposi de mitjans personals suficients per viure i que depengui econòmicament de la persona sol·licitant del reagrupament familiar, «la suficiència de mitjans econòmics es determina reglamentàriament, atenent especialment com a criteris de càlcul el cost dels béns i dels serveis bàsics i l'avaluació objectiva de les necessitats econòmiques de totes les persones a càrrec».

REGLAMENTACIÓ / La reglamentació específica fixa el nivell d'ingressos que són necessaris per saber si l'entrada de diners d'una sola persona són suficients perquè puguin viure sota el mateix sostre d'altres. El decret del 17 d'octubre de l'any passat, que regula el Servei d'immigració, en l'article 9 del títol segon es refereix a la justificació «dels mitjans econòmics suficients». Així cal acreditar que la suma dels ingressos «representa, per a cada una de les persones majors d'edat que conviuen a la mateixa llar, un import igual o superior al 50% del salari mínim d'Andorra i, per a cada un dels menors d'edat, un import igual o superior al 30% del salari mínim». Només cal fer números. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT