PUBLICITAT

Andorra serà el banc de proves de l'empresa Cisco Systems

  • La multinacional vol compartir experiències aprofitant la mida i les infraestructures del país
G. GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director general de Cisco Systems Spain, José Manuel Petisco, ahir Foto: ANA / N. M.

Cisco Systems, una de les grans empreses de Silicon Valley, i líder mundial en solucions per a xarxes de telecomunicacions va presentar ahir l'acord de col·laboració amb Andorra Telecom per desenvolupar i provar al Principat serveis tecnològics per consolidar el projecte Smart Country impulsat per la iniciativa Actua. L'empresa californiana vol compartir experiències i know-how amb Andorra Telecom tot i aprofitant la mida i les infraestructures del país, sobretot el desplegament de fibra òptica, per desenvolupar serveis destinats tant al sector públic com al sector privat.

El cap de projectes estratègics del Govern, Josep Maria Missé va explicar que l'arribada de Ciso Systems a Andorra és una oportunitat per compartir coneixement i desenvolupar el sector de les noves tecnologies. I va diferenciar l'arribada de Cisco Systems a Andorra d'altres iniciatives. Així, mentre que la multinacional no ve a crear cap empresa ni a oferir nous llocs de treball, Missé va considerar que «la seva col·laboració obre noves oportunitats als operadors locals». El director d'Andorra Telecom, Jaume Salvat, va afegir que «més enllà de la prova tecnològica per validar els models de negoci, la col·laboració amb el constructor IP permetrà disposar de plataformes obertes perquè les empreses nacionals puguin desenvolupar altres negocis dins la mateixa iniciativa».

De fet, l'arribada de Sisco Systems donarà un nou impuls al projecte del Govern per convertir Andorra en un Smart Country, ja que si Alcatel va oferir una proposta específica per al comerç, la iniciativa de Cisco va més enllà per oferir serveis en sectors com ara mobilitat, transport públic, eficiència energètica, salut, turisme, comerç i gestió remota. Molts d'aquests serveis i aplicacions es desenvoluparan i s'implementaran des d'Andorra Telecom, cosa que permetrà a Cisco Systems avaluar-ne el model de negoci per després poder-lo exportar.

El primer projecte que preveu posar en marxa la multinacional és el de cartelleria digital, que es vol llançar al febrer. El director de Cisco Systems Spain, José Manuel Petisco, va explicar que aquest projecte consisteix en comunicar informacions a través d'una pantalla que es pot personalitzar i que permet la interacció amb l'usuari i pot servir com a informació per al ciutadà o per al comerç. Altres sectors en què Cisco desenvoluparà serveis amb la col·laboració d'Andorra Telecom són l'eficiència energètica per controlar l'enllumenat i la despesa dels edificis públics o el transport.

Tarifes més assequibles / Tant la proposta de Cisco Systems com la iniciativa plantejada per Alcatel requereixen la plataforma internet per telefonia mòbil, cosa que topa amb l'accés encara molt costós al servei sobretot per als turistes que hi accedeixin en roaming. Jaume Salvat, director general d'Andorra Telecom, va explicar ahir que si bé «les tarifes d'Andorra Telecom dins el país són molt competitives no passa el mateix quan es tracta de tarifes que hem de compartir amb operadors de fora». I va insistir en què «de moment poca cosa hi podem fer» però va apostar per «facilitar l'accés a algunes aplicacions, de manera parcialment subvencionada o fins i tot gratuïtament». Salvat va avançar la possibilitat de dissenyar un sistema de wi-fi obert amb accés limitat a les aplicacions que Alcatel va proposar o a les que Andorra Telecom desenvoluparà amb l'ajuda de Sisco Systems, com ara el nou servei de cartelleria digital.

Estalvi sense inversió / De moment el clúster de noves tecnologies de la iniciativa Actua no aporta gaire inversió real. De tres empreses, Cisco Systems, Alcatel i Indra, només aquesta darrera va anunciar la implantació d'una petita delegació a Andorra. Pel que fa a Alcatel només ve a vendre producte, una aplicació pensada per al comerç que funciona a través de telefonia mòbil. En quant a Sisco Systems ve a compartir. De les tres opcions potser és la més interessant perquè pot ajudar a desenvolupar el projecte de Smart Country a preu mínim, ja que l'operador andorrà compartirà experiència en lloc d'invertir en nou programari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT