PUBLICITAT

Cultura atribueix al martinet la caiguda de visitants a la Farga Rossell

  • Ha perdut 5.000 entrades en cinc anys; el 2012 es va quedar en 7.800
A.L.
LA MASSANA

Periodic
El martinet de la Farga Rossell, abans que es trenqués el mànec de fusta Foto: EL PERIÒDIC

La Farga Rossell s'esllangueix. La rèplica de l'última instal·lació d'aquest tipus que va funcionar en aquest racó de món, inaugurada el 2002 amb l'ambiciós objectiu d'erigir-se en l'eix vertebrador de la Ruta del Ferro, ha perdut 5.000 visitants durant l'últim lustre: el balanç del 2012 presenta unes discretíssimes 7.800 entrades, de llarg –però de molt llarg– el registre més baix des que es va inaugurar i que culmina quatre temporades de caiguda lliure. El punt d'inflexió es va produir el 2008, que va ser també l'any rècord, amb 12.500 turistes. L'any següent la cosa va començar a anar de baixa, amb 10.200, en una tendència que es va confirmar el 2010 (amb 9.00 visitants pelats), i el 2011 (8.800), i que la col·loca com el tercer equipament menys concorregut entre els que depenen del ministeri, només per davant del Museu Postal i de la Casa Rull. Amb la diferència que mentre aquests dos últims han recuperat terreny els últims temps, la Farga Rossell es desagna any rere any.

Unes xifres alarmants que el ministeri atribueix a la ruptura del mànec del martinet, la peça estrella de la Farga perquè és la protagonista de la demostració amb què culmina la visita. El mànec de fusta es va trencar l'octubre del 2011, però no es va poder reparar fins a l'agost següent per la dificultat de trobar un tronc de les dimensions adequades i perquè, quan finalment se'n .va trobar un, es va haver d'esperar un temps perquè s'assequés prou. En resum, 11 mesos en stand by i una conclusió salomònica. «És molt probable que aquest fet hagi contribuït a la davallada dels últims dos anys, tot i que no és possible determinar si n'ha estat la causa principal». És cert que, com recorda el ministeri, els últims anys ha sigut constant el descens del nombre de turistes que visiten el país. Però també ho és que el 2011 va ser el millor curs de l'últim lustre pel que fa als museus del Govern, i que la Farga Rossell va ser l'únic dels equipaments que va perdre visitants en lloc de guanyar-los. I també ho és que els diguem-ne números vermells a la Farga Rossell comencen el 2009, dos anys abans que el martinet fes figa.

Reparat el martinet, l'única intervenció que el ministeri hi preveu és renovar els audiovisuals. Ho va anunciar l'abril passat i la cosa encara s'arrossega. En canvi, no es tocarà el discurs museogràfic: «La recerca al respecte no ha variat i la qualitat és força correcta i avalada tant des del punt de vista educatiu com científic. A més, està preparat per arribar a un ampli ventall de públic», argumenta. Doncs si no s'hi toca res, si no s'hi fa res, si tot es deixa tal com fins ara, els resultats estan clars: des del 2008, la Farga ha perdut un miler de visitants anuals. La pregunta és a partir de quina xifra es considerarà necessiari actuar per revifar unes instal·lacions que fa només cinc anys eren les segones més visitades del país –frec a frec amb el Museu de l'Automòbil– i que, al ritme actual, van camí de fer-li la competència al Museu Postal. Trist destí, la veritat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT