PUBLICITAT

«Immoral» que tributin fora

  • Compromís-Equo proposarà al Congrés que els esportistes que no paguin no representin Espanya
R. M. S.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan Baldoví mostra un xiulet, durant una sessió parlamentària al Congrés dels Diputats Foto: JOSÉ LUIS ROCA

La setmana vinent, Compromís-Equo presentarà al Congrès dels Diputats espanyol una proposició no de llei perquè els esportistes espanyols amb residència fiscal fora del seu país no puguin competir representant Espanya. El diputat Joan Baldoví assegura que, «en els temps que corren», és «immoral que esportistes que es nodreixen també dels diners públics no compleixen amb els impostos», i assegura que, particularment a Andorra, n'hi ha molts: «No assenyalem amb el dit ningú, penso que han de ser les mateixes federacions les que ho facin, però a Andorra sabem que hi ha uns quants».

La proposició no de llei, que es debatrà a la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del Congrés espanyol, afirma segons Baldoví que la inversió pública que es fa en esport a Espanya no té una resposta en el pagament dels impostos «per part d'alguns esportistes que arriben a l'èxit». «Són uns privilegiats», afirma el diputat, que considera «gens ètic» que no paguin a Espanya el corresponent IRPF pels seus premis. La proposició recorda que hi ha esportistes que, per no pagar, s'emparen en la «legal excusa» de no ser en territori espanyol 183 dies l'any, i és per això que es reclamarà al Govern espanyol un canvi en la legislació per garantir que els esportistes espanyols tinguin el seu domicili tributari a Espanya, «i que els que no tinguin residència fiscal a Espanya, no competeixin sota la bandera espanyola».

«Vivim temps en què es congelen les pensions, estan baixant els sous, les empreses se les veuen per sortir de la crisi, i no és ètic que els esportistes no paguin», diu Baldoví. El diputat va posar com a exemple els futbolistes espanyols que, quan van guanyar el Mundial de Sudàfrica, «volien tributar les seves primes allà».

A Andorra, on històricament hi ha hagut casos com aquests, són coneguts els de la tennista Arantxa Sánchez Vicario, el pilot de motos Jorge Lorenzo, a més de particularitats com els diners dels que s'acusava de tenir al Principat de l'atleta Marta Domínguez, provinents del patrocini d'una marca esportiva, entre altres, o més recentment casos com la residència establerta en l'actualitat pel ciclista Joaquín Rodríguez. Segons Baldoví, el que es pretén és que les Federacions donin «un toc d'atenció» als esportistes que tinguin aquest rol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT