PUBLICITAT

L'Audiència espanyola demana el bloqueig de comptes andorrans

  • Dos dels detinguts de la trama disposaven de milers de dòlars de capital al Principat
  • Petrov, suposat líder de la màfia, i l'arquitecta Pilar Gimeno figurarien entre els titulars
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Agents de la guàrdia civil en un carrer de Lloret de Mar després d'un primer escorcoll a la seu d'una immobiliària d'aquesta localitat gironina Foto: EFE/ ROBIN TOWSEND

L'Audiència Nacional espanyola ha demanat a les autoritats andorranes que procedeixin al bloqueig dels comptes de dos dels sis detinguts, fins ara, com a presumptes membres d'una trama russa de blanqueig de diners que operava des de la localitat catalana de Lloret de Mar. La Guàrdia Civil ha pogut detectar que el suposat líder de la màfia, Andrei Petrov, té comptes al Principat en què hi ha desenes de milers de dòlars. En aquest sentit l'alt organisme judicial espanyol pressuposa que la procedència d'aquests comptes és il·lícita.

En aquesta operació, que continua oberta per la Guàrdia Civil, també s'ha pogut detectar que, a banda de Petrov, hi ha un altre implicat en la trama que disposa de capital a Andorra. Es tracta de l'arquitecta de Lloret de Mar, Pilar Gimeno, persona de confiança de Petrov i qui realitzava tots els projectes urbanístics que les seves empreses executaven al municipi de la Costa Brava, com ara la promoció de pisos que s'estan construint als terrenys on hi havia hagut un hotel. Segons informa El Punt, la investigació considera que Gimeno va traspassar la línia de ser una simple professional que executava els projectes encarregats i es va implicar fins a nivells delictius en la trama.

ANDREI PETROV / Els diners que Petrov invertia a Lloret de Mar procedien d'organitzacions mafioses russes, com ara la Sointsevskay i la Solomonskay, que estarien descapitalitzant el país a base d'emportar-se diners defraudats o estafats i que reenvien a altres països com ara les Illes Seychelles, Xipre, Andorra o la República Eslovaca o a indrets com ara Lloret, amb possibilitats de fer negocis per blanquejar el capital.

Petrov compartia projectes urbanístics amb l'Ajuntament de Lloret de Mar. Un d'aquests projectes havia estat la conversió de l'antiga plaça de braus en un centre comercial i un gran aparcament. En concret, es va bonificar el 50% de les obres considerades d'interès general, a partir d'una ordenança fiscal.

Un altre operació immobiliària en què participava Petrov a través de la seva empresa DDC SL era la promoció de pisos i aparcaments que s'estan construint als terrenys que havia ocupat un hotel.

A més la xarxa mafiosa tenia altres vinculacions amb Lloret de Mar. En concret, va patrocinar dos clubs esportius del municipi, el Club Futbol Lloret, presidit pel tinent d'alcalde d'urbanisme, Josep Valls i el Club Hockei Lloret, que té com a vicepresidenta a la dona del exalcalde de la localitat, el convergent, Xavier Crespo.

56 MILIONS / El total de detinguts és de sis, tots ells membres d'una trama que presumptament va blanquejar 56 milions d'euros procedents del crim organitzat. El grup estaria liderat per Petrov, que, juntament amb el seu pare, Boris; la seva secretària Jessica; l'arquitecta Pilar Gimeno i algun que altre familiar hauria aconseguit corrompre l'ajuntament a canvi de pagaments als seus responsables. Durant el cap de setmana també van ser detinguts el president del Club Hoquei LLoret, Joan Lluís Perarnau i Constantin Mischanin, un ciutadà rus casat amb una germana de Petrov.

La xarxa treia els diners de Rússia i els ingressava en paradisos fiscals abans de portar-ne gran sumes a l'Estat espanyol, on feia inversions financeres i immobiliàries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT