PUBLICITAT

La CEA vol que part dels ingressos per IRPF es destini a formació

  • La patronal aposta per l'abaratiment del cost del treball i és contrària a augmentar els subsidis d'atur
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, en una roda de premsa. Foto: ONA MORANTE

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va afirmar ahir que «ara que els empresaris comencem a pagar impostos directes i davant l'arribada de l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) anunciada per a l'any que ve, demanarem que una part dels diners recaptats per aquest concepte es destini a formació com ja es fa en altres països». Altimir va fer aquesta declaració després de felicitar el Govern per haver dissenyat dos programes de foment de l'ocupació dirigits al sector privat. «Pensem que més val gastar diner en generar ocupació i crear riquesa, que destinar-los a subsidis per desocupació, que poden eternitzar la mala situació de tots, empresaris i treballadors» va argumentar. No obstant això, també va matisar que «això no vol dir que s'hagi d'abandonar les persones que no troben feina, sobretot en un país tant petit com el nostre, en què tots ens coneixem i pots saber qui ho necessita i qui fa trampes, de seguida» va concloure.

Formació i inversió / En quant als programes dissenyats pel Govern per abaratir el cost del treball, ja sigui a través d'una petita subvenció directa o d'una subvenció per a formació a l'empresa, tant pràctica com teòrica, Altimir va felicitar sobretot la segona iniciativa perquè «la formació és una inversió rendible però les empreses, sobretot en moments de crisi profunda com la que patim, no disposen de prou recursos per fer-la». I va afegir que «tot el que pugui ajudar els empresaris a millorar la formació dels empleats, generarà una doble riquesa, per a l'empresa i per a l'activitat econòmica del país».

Altimir també va recordar que «últimament ens costa molt rendibilitzar els programes de formació que organitzem des de la CEA, a preus més que econòmics». L'empresari va argumentar que «no em refereixo a treure'n un rendiment econòmic sinó social perquè es tracta de formacions específiques amb formadors excel·lents, que tenen un preu de mercat de 2.000 euros mentre que les oferim a 500 euros, i tot i així, si reunim vuit o 10 persones per a cada curs, ja és molt». I va reiterar que «hem de fer mans i mànigues per no haver-los d'anul·lar, quan hi ha molta gent que podria acollir-s'hi, sobretot els que més ho necessiten, que són totes aquestes persones desocupades que tenen entre 45 i 60 anys i que solen ser les més nombroses a les nostres llistes d'aturats».

Riquesa / Altimir va insistir en que tot el que «sigui ajudar a les empreses a fer noves contractacions i crear llocs de treball és generar riquesa», referint-se també a les exempcions fiscals que recull l'Impost sobre les societats (IS) i l'Impost sobre les activitats econòmiques (IAC), que preveuen un retorn de 3.000 euros per cada nou lloc de treball creat. I va afegir que «en moments com aquest els empresaris només podem aplaudir els programes destinats a abaratir el cost del treball perquè ens permetran crear més ocupació». I va concloure que «per molta o poca que sigui l'ajuda sempre és millor poder mantenir l'activitat que no pas haver de reduir-la, perquè això tampoc ajuda a sortir-te'n».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT