PUBLICITAT

L'estudi no va tenir present les necessitats de l'àrea d'urgències

  • Els metges defensen la cobertura de guàrdies en traumatologia per les característiques d'Andorra
josep romero
escaldes-engordany

Periodic
Una ambulància del Servei d'Urgències Mèdiques (SUM ) aparcada a l'interior de l'àrea d'urgències de l'hospital Foto: TONY LARA

El president del Col·legi de Metges, el doctor Manel González, no considera que es pugui parlar que les àrees de traumatologia i rehabilitació estiguin sobredimensionades en detriment d'altres especialitats, ja que «en ser el Principat un país de muntanya són especialitats molt necessàries». De fet, registren una forta demanda, tant a l'hivern per la pràctica de l'esquí, com a l'estiu per les activitats a muntanya. Si la Llei de Salut recull la recomanació de procurar no sobredimensionar serveis en un esforç de contenir la despesa, González va explicar que tot i estar d'acord amb aquesta premissa, «la responsabilitat de la contractació de personal és del gestor i, per tant, a ell pertoca si existeix o no la necessitat».

El facultatiu també va indicar que «algunes d'aquestes especialistes han d'estar ben cobertes també a través d'un sistema de guàrdies sostenible i de qualitat», la qual cosa comportaria que el nombre de metges en aquestes àrees s'incrementés notablement. A aquesta circumstància cal afegir la vida laboral del professional, que conforme passen els anys també és més gran. En aquest sentit, la normativa de l'hospital recull que a partir dels 50 anys els metges poden deixar de fer guàrdies i, per tant, aquestes hores s'han de cobrir amb d'altres professionals. En l'actualitat, segons el doctor González, hi ha «com a mínim dos traumatòlegs que estan exempts de fer guàrdies».

AUDITORIA / Pel doctor González la darrera auditoria efectuada per la CASS «sembla que no hagués tingut en compte la valoració de l'actuació que fan aquests metges especialistes a l'àrea d'urgències». Conseqüentment, en no tenir present aquest extrem «es podria parlar de l'existència de més metges dels necessaris». I és que l'estudi només fa referència a l'activitat programada sense tenir en compte la gran necessitat de professionals, «donades les característiques del servei, que rep una demanda d'usuaris, molt superior a la resta d'especialitats mèdiques».

COL·LEGIATS / El Col·legi de metges d'Andorra compta 268 col·legiats en actiu, 13 més que l'any passat. Es tracta d'un nombre variable de professionals ja que el sector registra molta mobilitat amb substitucions puntuals per cobrir els serveis en casos de baixa per malaltia, maternitat, accident o vacances. A Andorra, a l'igual que en altres països europeus, és obligatori estar col·legiat per tal de garantir que tots els metges tenen coberta una assegurança de responsabilitat civil. A diferència d'Espanya, el Col·legi andorrà no autoritza sinó que registra el professional. En canvi, l'autorització per exercir la professió és potestat del Govern. Els especialistes són el grup més nombrós, «tenen més rotació i demanda per part del SAAS», va afegir el doctor González.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT