PUBLICITAT

Estrasbug dubta que la integració dels discapacitats sigui efectiva

  • L'assemblea demana més informació respecte a la igualtat d'oportunitats que tenen les dones
EL PERIÒDIC
ESTRASBURG

Periodic
Edifici del Consell d'Europa, que té la seva seu a Estrasburg. Foto: EL PERIÒDIC

El Comitè Europeu dels Drets Socials del Consell d'Europa considera que Andorra no afavoreix de manera suficient la integració dels discapacitats en àmbits com l'educació i la formació, el treball o l'habitatge, entre d'altres. Així ho van fer públic ahir en el seu informe anual en el que posen de relleu l'incompliment de quatre punts de la Carta Social Europea i reclamen més informació de cara a poder completar el proper informe. Les dades analitzades corresponen al període que va de l'1 de gener del 2007 al 31 de desembre del 2010.

Cal recordar que tot just aquesta setmana la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitats va anunciar la seva decisió de no reunir-se amb el Govern fins que no es ratifiqués la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitats. De la seva part, el Govern a través del seu portaveu, el ministre Jordi Cinca va manifestar dimecres passat que els informes del Ministeri de Salut i Benestar ja estaven fets i tramesos al Ministeri d'Exteriors.

EDUCACIÓ I FORMACIÓ / L'informe del Consell Europeu posa de relleu que el dret de les persones discapacitades a integrar-se en l'educació i la formació no està garantit. En aquest sentit, des del Comitè es promou que, sempre que sigui possible, es fomenti la integració dels membres d'aquest col·lectiu en l'ensenyament general i només optar per l'especial en els casos que no existeixi cap més opció. I considera que en aquest punt Andorra no dóna prou garanties, a més de ressaltar exemples com el fet que el país consideri l'ensenyament a l'hospital o a casa com a part de l'educació general, mentre que el Comitè la cataloga d'especial.

A més, el Comitè demana informació sobre les condicions de les proves o exàmens per a discapacitats i si les qualificacions són equivalents a les dels estudiants sense discapacitat.

A la vista de les mancances, el Comitè considera que el dret de les persones amb discapacitat a una educació inclusiva a les escoles no està garantit.

MERCAT LABORAL / D'altra banda, l'informe també destaca que no es garanteixen prou recursos efectius a les persones amb discapacitat que s'hagin pogut sentir discriminades en l'àmbit del mercat laboral. En aquest sentit, el Comitè subratlla que manca informació sobre els ajustos i les ajudes que proporciona el Govern per garantir l'accés d'aquest col·lectiu al món laboral ordinari, i per això considera que aquest dret no està plenament garantit al país.

HABITATGE / Pel que fa a l'habitatge, el transport i les telecomunicacions, l'informe també assenyala diverses mancances. Com en el cas de l'accés al mercat laboral, en aquest àmbit, el Comitè també considera que no hi ha prou recursos garantits per aquelles persones discapacitades que s'hagin pogut sentir discriminades. En temes com el de l'habitatge, tot i que l'informe reconeix que el Govern prioritza aquest col·lectiu, considera que no s'ha demostrat que l'accés efectiu a l'habitatge estigui garantit.

De la seva banda, Luis Jiménez Quesada, membre del mateix comitè europeu va expressar una opinió dissident respecte a l'informe, tot assegurant que Andorra no se la tracta igual que a d'altres estats.

L'informe també posa de relleu els passos fets per Andorra en matèria d'integració però lamenta la manca d'informació rebuda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT