PUBLICITAT

Els gens paterns milloren la raça bovina Bruna

  • El cromosoma ?Y' explica al voltant del 2% de la variabilitat del pes
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Una vedella durant el Concurs Nacional de Raça Bruna Foto: ACN

L'estudi i selecció dels gens heretats per via paterna és una bona eina per millorar la raça Bruna dels Pirineus, segons demostra una recerca duta a terme per investigadors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que han vist que els efectes d'aquests gens, normalment ignorats en els processos de selecció genètica, són importants tant pel que fa a la productivitat ramadera com al progrés genètic de la raça. Els investigadors han estudiat la influència dels gens vinculats al cromosoma Y i al fenomen d'imprinting patern –certs gens que s'expressen únicament si s'hereten via paterna–, sobre caràcters productius d'interès com són pes al naixement i pes al deslletament en vedells d'aquesta raça bovina, informa l'ACN.

Actualment gairebé no hi ha dades en aquest sentit, ja que els procediments d'avaluació genètica en boví de carn solen centrar-se únicament en el component genètic directe –l'efecte genètic conjunt dels gens heretats tant via paterna com materna–, acompanyat a vegades per efectes genètics únicament materns.

Els resultats de l'estudi indiquen que l'efecte del cromosoma Y explica al voltant del 2% de la variabilitat del pes al naixement, mentre que pel que fa al pes al deslletament, n'explica un 6%. A més, l'imprinting patern ha repercutit en un 13% de variabilitat en el cas d'aquest segon caràcter.

Traduït en grams, aquests resultats implicarien que sota una mateixa intensitat de selecció, per cada quilo incrementat de pes al naixement mitjançant mètodes clàssics de selecció s'obtindrien també uns 70 grams addicionals procedents del cromosoma Y. Igualment, un progrés genètic d'un quilogram de pes al deslletament podria anar acompanyat d'uns 177 grams addicionals procedents del cromosoma Y i gairebé 400 grams més gràcies a l'imprinting patern.

Punt de partida / Marta Fina, una de les investigadores que han dut a terme l'estudi, ha explicat que les dades suposen «un atractiu punt de partida» per desxifrar l'arquitectura genètica dels efectes de l'imprinting patern i del cromosoma Y, aporten més precisió als resultats que es poden obtenir, i contribueixen de manera important al programa de selecció genètica de la raça Bruna dels Pirineus. Segons Fina, els ramaders poden ara ampliar les seves eines de selecció escollint també aquells llinatges paterns que permetin obtenir millors valors genètics dels caràcters productius estudiats i repercutint favorablement en el progrés genètic de la descendència.

L'estudi s'ha fet sobre 8.130 dades de pes al naixement i 1.245 de pes al deslletament, provinents de 12 explotacions de raça pura, entre els anys 1986 i 2010. Tots els animals inclosos en la recerca participaven en el programa de Control de Rendiments i Millora de la raça Bruna dels Pirineus, el qual sustenta l'Esquema de Selecció i Millora Genètica. A més dels efectes genètics directes i específics de pare, els investigadors també han observat la contribució de l'ambient permanent (mare i ramat-any-estació), el sexe del vedell, l'edat de la mare en el moment del part, i el tipus de part –simple o doble.

De moment, l'estudi només s'ha dut a terme en la raça Bruna dels Pirineus, però els investigadors creuen que el desenvolupament d'aquest model estadístic per capturar aquests tipus d'efectes podria ser d'utilitat per altres races càrnies bovines de l'Estat.

La raça Bruna dels Pirineus és una raça bovina autòctona catalana, que es cria per menjar la seva carn i que es localitza majoritàriament a les àrees pirinenques del país. Es caracteritza per ser una raça de talla mitjana (el pes pot oscil·lar entre 550 i 950 quilos a les vaques i entre 950 i 1.400 quilos als toros) que s'explota en condicions extensives per a la producció de vedells destinats a l'engreix, ela quals assoleixen al voltant de 330 quilos de pes de canal als 12,5 mesos d'edat. Destaca la comercialització d'animals d'alta qualitat genètica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT