PUBLICITAT

Un milió d'euros per incentivar les empreses a contractar 333 aturats

  • El Govern crea dos nous programes per fomentar l'ocupació en tots els sectors
  • Espot diu que s'han intentat facilitar els tràmits perquè s'hi adhereixin el màxim de companyies
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca, Xavier Espot, i Maria Geli, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres Foto: ANA/N.M.

L'Executiu va explicar ahir en que consistiran els dos nous programes d'ocupació, destinats a empreses de qualsevol sector i amb l'objectiu de fomentar la contractació indefinida de persones que estan a l'atur i estaran vigents fins al 30 de desembre vinent. Un dels programes va destinat a desocupats amb formació o experiència en un àmbit determinat, mentre que el segon consisteix en formar aturats a través de la pràctica professional a les empreses.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va informar ahir en la roda posterior al Consell de Ministres que el Govern destinarà un total d'un milió d'euros per subvencionar les empreses que s'acullin a aquests programes, i que aquests beneficiaran a 333 desocupats, concretament «222 per al primer programa i 111 per al segon». Fent cas a una de les demandes en la taula permanent per al foment del treball, Espot va dir que com a novetat en aquests programes s'ha introduït «la flexibilització dels tràmits a dur a terme», tant per a les empreses com pers als treballadors, i alguns d'aquests els assumirà l'Administració –com la comprovació que l'empresa faci correctament la cotització a la CASS i compleixi amb les obligacions tributàries–, també és nou el fet que el treballador només hagi d'estar inscrit al Servei d'Ocupació durant 45 dies no consecutius durant el darrer any

ELS CONTRACTES / En el primer programa, l'empresa haurà de fer a la persona desocupada un primer contracte de sis mesos, prorrogable durant sis mesos més i seguidament un segon contracte indefinit, per la qual cosa podrà percebre un total de 2.250 euros de subvenció: 900 els primers sis mesos, 900 el segon semestre i 450 un cop es contracti el treballador indefinidament. «El Govern dóna a les empreses, doncs, un import mensual de 150 euros per treballador, és a dir, una mica més del equivalent al que les empreses paguen de cotització a la CASS amb el salari mínim» , va explicar la directora del Departament de Treball, Maria Geli.

El segon programa preveu un primer contracte de sis mesos i un segon contracte indefinit, i en aquest, les empreses podran rebre una subvenció total de fins a 4.500 euros. En la primera fase rebran dos pagaments trimestrals de 1.650 € – més 300 euros de formació teòrica, si s'escau – i dos pagaments trimestrals de 450 euros.

Aquestes subvencions seran compatibles amb altres programes i iniciatives per afavorir la contractació, com és el cas de les bonificacions per la creació dels nous llocs de treball previstes en la llei de Societat i de l'Impost sobre Activitats Econòmiques.

Tant en un programa com en l'altre, els contractes seran de 40 hores setmanals, tindran un període de prova d'un mes i l'empresa haurà de pagar al treballador obligatòriament un salari d'un quantitat igual o superior al salari mínim establert.

L'objectiu d'aquets contractes és afavorir la contractació indefinida, Gili, però, va reconèixer que «no es pot obligar a les empreses». Espot va puntualitzar que el Govern vigilarà que les empreses no facin un mal ús de les subvencions, i Cinca va afegir que al haver-hi un període determinat per als programes, posteriorment podran analitzar si aquests estan aconseguint el propòsit de afavorir la contractació indefinida o per contra les empreses només contracten durant els períodes de prova. I, en el cas que hi hagi una forta demanda, Cinca va dir que «si calgués es podria incrementar la partida pressupostaria».

LES CONDICIONS / Els destinataris han de tenir la nacionalitat andorrana o el permís de residència i treball, estar inscrits en el Servei d'Ocupació i no haver rebutjat cap oferta en els darrers tres mesos. En el cas del primer programa també han d'acreditar una formació o experiència en aquell àmbit laboral de més de cinc anys.

En el cas del programa de formació, les empreses estan obligades a designar un tutor pel fer el seguiment del treballador, i aquest, si així s'escau, haurà de realitzar les classes teòriques que l'empresa consideri necessàries.

EL PROCEDIMENT / El Servei d'Ocupació serà l'encarregat de fer d'intermediari. Les empreses hauran de sol·licitar al Servei d'adherir-se als programes, aquest seleccionarà els candidats i seran finalment les empreses qui escolliran el candidat. Els programes estaran en vigor l'endemà de la seva publicació al BOPA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT