PUBLICITAT

Un cas de drogues, per a la venda o per a consum propi

  • El detingut portava 104 grams de cocaïna amagats als genitals
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos agents de la policia entren a l'edifici de la Batllia, a la capital. Foto: EL PERIÒDIC

El 3 de setembre de l'any passat a dos quarts de dotze de la nit un resident portuguès de 30 anys va ser detingut en un control per la policia a la frontera del riu Runer amb 104 grams de cocaïna distribuïts en dos paquets (de 101 i 3 grams) que es van localitzar a l'interior dels seus calcotets. El ministeri fiscal demana al processat 7 anys de presó, una multa de 10.000 euros i l'expulsió del país pels presumptes delictes de tràfic de drogues i introducció i consum de marihuana. Per la seva part, la defensa sol·licita 6 mesos de presó ferma i condicional.

Durant la vista oral celebrada ahir dimecres el processat va declarar que el destí de les substàncies estupefaents era pel propi consum i no per a la seva venda. Va assegurar que anava a buscar la droga a Barcelona i que consumia entre 5 i 10 grams de cocaïna un cop per setmana fora del país, concretament ho feia a una discoteca de Fraga a la província espanyola d'Osca. L'informe presentat per la forense demostraria que una dosi de 5 grams consumida en un dia resultaria impossible ja que produiria la mort a qualsevol persona. Un argument que va esgrimir la fiscal per demostrar que la droga no era per al consum d'ell mateix, sinó per a d'altres. L'acusació també es basa en que es tracta d'un consumidor esporàdic i que no queda suficientment provat que patís cap tipus de síndrome d'abstinència, ja que l'informe del metge de la presó, del 5 d'octubre de 2012, assenyala que en el moment del seu ingrés no va ser tractat d'aquesta patologia.

El presumpte vincle amb el tràfic de drogues es podria despendre dels seus moviments bancaris. Dos mesos abans de la seva detenció, l'inculpat disposava en el seu compte corrent d'una quantitat menor de diners dels 3.000 euros que va afirmar li va costar la droga que el van decomissar. Segons la declaració del mateix processat cobrava mensualment uns 1.300 euros com a cambrer i obtenia uns 200 euros més en concepte de propines. La fiscal va manifestar que tampoc queda acreditat l'origen, encara que fossin quantitats petites, dels ingressos extres que dipositava en el seu compte.

CONTRADICCIONS /Les contradiccions també es van posar de manifest durant el judici sobre si el consum de la droga sempre tenia lloc a l'estat veí del sud. El dossier de la policia parla que durant l'escorcoll del seu vehicle van ser trobades restes de cocaïna i de marihuana en dos caixes de l'habitació del seu domicili.

La forense va concloure que no era creïble la declaració del processat ja que, a més de resultar inversemblant el consum diari de 5 grams de cocaïna, amb aquestes quantitats no es podria conduir un vehicle tal i com deia que feia l'inculpat durant els seus viatges setmanals.

DEFENSA /En les seves conclusions la defensa va demanar 6 mesos de presó ferma i condicional pel detingut. Va considerar que no quedava suficientment demostrat que la cocaïna fos pura sinó que podria haver estat barrejada. A més va esgrimir que no hi havia proves concretes per determinar que el processat es dediqués al tràfic de drogues.

La defensa va argumentar que la droga anava destinada al consum propi com ho provaria el fet que quan va ser detingut tornava de festa en bon estat. A més va assegurar que els controls bancaris proven unes entrades poc significatives de diners, que no poden tenir-se en compte alhora de parlar d'un presumpte cas de tràfic de drogues.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT