PUBLICITAT

Les contractacions de temporers es redueixen un 5%

  • Cau en un 20% el consum de les quotes de personal extracomunitari
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

La contractació de personal per les quotes de temporada 2012-2013 s'ha reduït en 139 treballadors respecte a la temporada anterior, el que suposa una disminució del 5%. Així ho va posar de relleu ahir el Departament d'Estadística a través d'un comunicat, en el que destacava que la dinàmica de les contractacions a 15 de gener se situava, en comparació a la mateixa data de l'any anterior, en un 20,5% menys del consum de les quotes d'extracomunitaris i en un 6,2% del consum de les quotes per a comunitaris. Aquesta temporada s'han concedit un total 1.719 permisos de treball temporal per personal comunitari i 929 per extracomunitari.

Les dades mostraven que al 15 de gener de 2013, el consum global de les quotes de temporada era del 85,4%. Les places de personal comunitari han estat utilitzades al 98,2% mentre que les de personal extracomunitari s'han utilitzat al 68,8%.

Així, Estadística va destacar que sense tenir en consideració les quotes per agències de viatge i les de comerç al detall, que es van ampliar la temporada 2011-2012 de manera important en previsió de l'acollida del turisme rus, la quota de la qual s'ha fet menys ús és la d'extracomunitaris de personal de pistes, que ha estat utilitzada al 73,4% a 15 de gener de 2013.

ELS SECTORS / El de lloguer d'esquí i d'agències és un dels sectors que s'ha mantingut estables en comparació a la temporada 2011- 2012 i amb la del 2010-2011. El sector de l'hoteleria ha evolucionat lleugerament a l'alça en registrar un increment de l'1,3% respecte a la temporada anterior.

El grup de treballadors més important, amb un 44,8% sobre el total, es troba en ocupacions de serveis, com els cambrers de restaurants i dependents. Seguidament hi ha el grup de treballadors no qualificats que representa el 26,9% sobre el total i que inclou els cambrers d'habitacions, ajudants de cuina i els agents d'explotació de teleesquí.

Pel que fa al personal comunitari de pistes, l'evolució de contractacions pel 2012 ha presentat un lleu increment del 8,3% respecte la temporada 2011. El personal extracomunitari de pistes ha disminuït amb una variació del -19,1%. De la seva banda, el sector de l'hoteleria ha incrementat lleugerament les contractacions de personal comunitari (5,1%), així com les de personal extracomunitari. En aquest cas, s'accentua l'evolució a la baixa al llarg de les dues temporades passades, acabant amb un -23%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT