PUBLICITAT

El Borrufa serà a partir del 2013 per a joves d'entre 13 i 16 anys

  • La FIS ha canviat la normativa perquè la formació de les promeses sigui més complerta a partir d'ara
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mas (Crèdit Andorrà), Espot (Ordino) i Budzaku (Andorra Turisme), en la presentació de la 21a edició del Borrufa ahir a la seu de Crèdit Andorrà Foto: ÀLEX LARA

Comença una nova era per al Trofeu del Borrufa. La 21a edició tindrà un canvi del tot remarcable, i és que a partir d'ara la cursa referència de la base al Principat passarà a ser per a joves de 13 a 16 anys, i no d'11 a 14 com es va fer fins el 20è aniversari. Aquest canvi no es fa per decisió de l'organització sinó perquè la Federació Internacional d'Esquí (FIS) ha fet canvis en la normativa. No se sap si això serà bo o contraproduent però sembla que es deu a criteris de formació. La FIS pretén definir amb més claredat cada una de les categories inferiors i també que les joves promeses tinguin una preparació més complerta per tenir una adaptació millor a l'elit.

COURRIEU I MISSÉ, CLARS EXEMPLES / Dos exemples clars d'aquest canvi són Kevin Courrieu i Arià Missé. Aquest curs havien d'entrar en el rànquing FIS però el canvi en la normativa els fa repetir l'últim any de formació, coincidint també amb una edat (16 anys) en el qual toca l'últim curs de la ESO, quart, i que per tant en el cas dels esquiadors andorrans hauria d'ajuda a donar més valor a l'esquí estudi.

EL CANVI NO AFECTA EN PARTICIPACIÓ / Malgrat tot el Borrufa es mourà en xifres similars a les darreres edicions. Ahir estaven confirmats 27 països, entre els quals apareix un de nou: el Japó, amb un esquiador d'Hong Kong. Seran prop de 300 pernoctacions que han atret l'atenció d'Andorra Turisme, nou inversor. L'entitat que dirigeix Betim Budzaku aportarà en el primer any d'esponsorització 25.000 euros, poc més d'una cinquena part del pressupost total, 122.000, una xifra lleugerament inferior a l'edició del 2012 (140.000 euros). El que més aporta és el Comú d'Ordino. El cònsol major de la parròquia, Ventura Espot, va ser irònic al respecte i va assenyalar: «És que el Comú de la Massana ha decidit no pagar la seva part. Això tampoc no em molesta ni estic decebut; són les regles del joc».

Regles del joc que va confirmar el seu homòleg, David Baró: «Fa anys que ho fem així. La Massana i Ordino ens repartim les competicions sota la marca Vallnord. Ells aporten diners al Borrufa i nosaltres a la Maxiavalanche».

LA LLISTA DE FORÇA / La Llista de Força és un rànquing que s'ha inventat la Federació Andorrana d'Esquí (FAE) per definir la selecció andorrana que participarà als Borrufes. Amb una puntuació com la de Copa del Món (100 punts el primer, 80 el segon i així successivament ) es suma el còmput global de punts obtinguts en el trofeu Avet, el Pavand i l'Hispano Andorrana, a més de dos dies d'entrenament de gegant i eslàlom que també puntuen. En aquesta llista de força hi ha els 46 corredors de Tecnificació de la FAE i els seleccionats per a l'edició del 2013 són els següents: en el primer equip hi hauran els sub-16 Kevin Courrieu (PCGR), Arià Missé (ECOA), Jan Sasplugas (ECOA), Robert Martí (ECA), Sissi Hinterreitner (ECA) i Mariona Raméntol (ECOA) i els sub-14 Pol Suárez (PCGR), Quim Rodriguez (ECOA), Arnau Castellón (ECAP) i Laura Arnabat (ECA).

L'equip 2 estarà format pels sub-16 Albert Pérez (ECOA), Josep Farré (SEC), Pol Robert (ECA), Carla Navarro (ECA) Noemi Mora (ECA) i Marta Ribó (SEC) i pels sub-14 Mario da Cruz (PCGR), Lucas López (PCGR), Romà Vinyals (SEC) i Clàudia Mijares (ECAP).

La llista de reserves la formen els sub-16 Mònica Larregola (SEC) i Raül Ferré (ECAP) i els sub-14 Zoe Ramírez (PCGR), Candelària Moreno (ECA), Sergi Martin (ECOA) i Pol Rodrigo (ECAP).

Segons el responsable de Tecnificació, Xavier Coll, l'objectiu d'Andorra és ben clar: «Reproduir els resultats de l'any passat o millorar-los». No serà fàcil: catorze podis i un segon lloc per equips.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT