PUBLICITAT

Un afer sentimental va destapar la xarxa de blanqueig de diners

  • Un policia revelava dades personals d'un altre per la relació amb l'exdona d'un amic seu
  • La investigació va permetre descobrir una trama que actuava perfectament a Andorra
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels vehicles incautats durant l'actuació policial contra la xarxa de blanqueig Foto: SERVEI DE POLICIA

Va ser un mica l'atzar i també la falta de precaució del policia implicat. Però l'operació que en principi anava destinada a esbrinar d'on sortia informació personal d'un policia es va saldar amb sis detinguts –entre ells un altre policia– per blanquejar més d'un milió d'euros del narcotràfic. En mig, sense tenir res a veure amb el blanqueig però el causant de la investigació, una persona molt coneguda a Andorra, expolític i que ha estat envoltat sovint de polèmiques.

Tot va començar quan un policia es va adonar que algú emprava informació sobre ell i va sospitar que aquesta només podia sortir de dins del cos. Ho va fer saber als seus superiors i va començar una enquesta per indagar des d'on sortia aquesta informació. Les indagacions van portar fins a un altre policia, resident a Sant Julià de Lòria, molt amic d'aquest expolític escaldenc. El seu company policia lauredià li passava informació sobre l'altre policia perquè aquest darrer mantenia una relació sentimental amb la seva exparella, una dona marroquina, i ell emparava la informació per intimidar el policia.

Però la sorpresa va ser majúscula quan es va comprovar que no tot es limitava a un delicte de revelació de secrets, sinó que darrera hi funcionava una xarxa perfectament organitzada que blanquejava diners procedents del narcotràfic. Els fets es remunten al novembre del 2010. Es tractava d'una operació a gran escala amb més d'un milió d'euros blanquejats a Andorra.

dos banquers / Els fets van ser de pel·lícula. Un policia implicat, els seus dos germans, dos banquers, i la companya colombiana d'un dels germans. En mig de tot, quantitats immenses de diners, cotxes de luxe, moltes propietats immobiliàries i comptes de diner negre que s'havia de rentar per aparentar un origen normal, lluny de la delinqüència.

L'espurna, com dèiem, la va encendre l'agent de policia que viu a Sant Julià de Lòria. El seu germà, andorrà no resident i company d'una de les dones detingudes (colombiana no resident de 37 anys), era segons les proves recollides el cap de la banda. La parella, segons tots els indicis, tenia els contactes a l'exterior d'Andorra amb el narcotràfic, i el diner recalava a Andorra per a la seva reconversió en diner blanc.

La Policia va decidir actuar quan va tenir constància que la parella es trobava al país, ja que tenien la intenció de marxar posteriorment a Colòmbia per establir la residència en el país sud-americà.

El centre d'operacions, la rentadora, estava ubicat a Escaldes, en una sucursal bancària on el seu director i un altre directiu –també detinguts en aquells moments– presumptament actuaven com a socis seguint els interessos de la banda. Entre aquestes actuacions de rentat era habitual el canvi de bitllets de poc valor nominal per bitllets d'alt valor, més fàcil de transportar i de dissimular. És a dir, cada membre de la xarxa tenia minuciosament detallat el seu rol dins d'aquest entramat delictiu.

TAMBÉ LA GERMANA / El líder de la banda i el seu germà policia tenien també la presumpta complicitat de la germana d'ambdós (que també va ser detinguda), empleada bancària en la secció d'immobles encara que en aquest cas, segons es va constatar, la professió és anecdòtica, ja que hauria participat en l'activitat de la xarxa sense fer ús de la seva condició professional lligada a un banc.

El cap de la banda té antecedents molt antics a Espanya per assumptes relacionats amb el tràfic de drogues, i a Andorra va estar un temps ingressat a la presó per un delicte contra el patrimoni, en aquest cas per un robatori de diners. És ell qui està considerat l'ànima del grup i qui dirigia la xarxa i controlava els diners.

L'Àrea de la policia Criminal va ser la responsable de la investigació que es va dur a terme durant diversos mesos i que va destapar diferents delictes comesos fora de les fronteres d'Andorra.

En la tasca d'investigació es van efectuar diferents registres domiciliaris, es van bloquejar al Principat diferents comptes bancaris, el contingut de diverses caixes de seguretat, així com el segrest de diferents vehicles d'alta gamma i immobles.

Les investigació es trobaven judicialitzades des del seu inici, i les diligències prèvies va ser decretades en secret de sumari pel batlle instructor.

Es tractava, sense cap dubte, d'una de les operacions policials més importants, tenint en compte la quantia del diner blanquejat: bastant més d'un milió d'euros, i que va acabar amb un final –l'absolució– sorprenent que va deixar l'Estat sense ingressar aquests diners delictius.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT