PUBLICITAT

Encamp, Canillo i Sant Julià reparteixen 4.500 racions

  • Els encants encampadans recapten 604 euros que aniran destinats a Càritas
EL PERIÒDIC
Canillo / Encamp / Sant Julià

Periodic
A l'esquerra, moment en que es reparteix l'escudella durant la diada de Sant Antoni ahir a Canillo, a la dreta, dones posen a punt la carn per l'escudella, a Encamp. Foto: ÀLEX LARA

Tot i el fred i el dia més aviat tapat durant el matí, el sol va acabar lluint ahir i va permetre que molts encampadans i turistes s'acostessin fins la plaça Sant Miquel per tastar la tradicional escudella de Sant Antoni.

Aquest any a Encamp se n'han repartit unes 1.200 racions i es va optar per posar-hi uns 40 o 50 quilos més de carn d'olla «perquè l'any passat vam fer curt i hem allargat a nivell de carn d'olla», va explicar l'escudellaire major i cap d'àrea de Museus i Tradicions, Àlex Arnó. Encara que es tracta d'una tradició molt arrelada a la parròquia, «hi ha turistes que fa anys que venen a l'escudella i fan col·lecció de plats», a més, «alguns baixen de pistes per dinar a la plaça», va afegir. Per tant, a més de tenir aquest component de tradició popular esdevé un atractiu turístic.

«El secret d'Encamp és el caldo, fem molt caldo i comencem molt d'hora a fer caldo», va desvetllat l'escudellaire major. «Si poses bon gènere i bull molta estona el caldo és molt bo». Entre els ingredients en destaquen 50 quilos de jarret, 40 quilos de panxeta, més de 30 gallines, orelles i morro de porc, patates, ceba i col; «tot en quantitats industrials», va apuntart Arnó.

D'altra banda, abans de començar el repartiment de l'escudella es van celebrar els encants amb el sorteig dels 25 lots aportats per les cases encampadanes. Amb aquest acte es van aconseguir 604 euros als quals es van sumar les donacions realitzades durant la setmana i es podran destinar 1.537,47 euros a Caritas.

CANILLO/ El fred i el vent si van tirar enrere alguns canillencs a l'hora d'assistir a la tradicional escudella de Sant Antoni que es va celebrar a la plaça del Telecabina. Així ho va notar la coordinadora de Medi Ambient, Agricultura i Turisme del Comú, Gisela Jané, que va manifestar que hi havia menys gent que altres anys. Segons l'escudellaire major, Antoni Torres, es van elaborat unes 600 racions d'escudella.

Des de les sis del matí, els escudellaires de Canillo es van ubicar a la plaça del Telecabina per començar a preparar la tradicional escudella de Sant Antoni. Fins les vuit, però, no van poder començar a fer foc ja que nevava i feia vent, com va explicar Torres. Amb el pas de les hores el sol es va anar obrint pas i es van acabar repartint unes 600 racions.

També durant aquesta celebració de Sant Antoni va tenir lloc el sorteig dels lots dels encants. A conseqüència de la reducció del nombre de lots també va baixar la recaptació, segons va apuntar Jané. En total es van aconseguir 600 euros que es destinaran al projecte de tallers del Barrio de la Paz de Managua, a Nicaragua, on empren la música com a eina per ajudar als joves a sortir de la droga i la delinqüència, va explicar Jané.

SANT JULIÀ/ L'escudella de Sant Sebastià va omplir ahir de gent la plaça de la Germandat per gaudir del tradicional plat que s'elabora per aquestes dates. Ahir es van repartir entre unes 2.600 i 2.700 racions que es van elaborar amb uns 350 quilos de carn i 200 de verdura, informa l'ANA.

L'elaboració de la tradicional escudellada de Sant Sebastià va començar dissabte a la tarda, quan es van preparar els ingredients per tenir-ho tot llest per diumenge al matí. «Entre carn, que deuen ser d'entre 350 quilos o 400; les verdures que són uns 200 quilos -perquè n'hi ha moltes i diferents-, i racions oscilen entre les 2.600 o 2.700», va explicar l'encarregat de l'escudella, Néstor Santañes.

Santañes va dir que des de les 6.00 hores del matí, a la plaça Germandat, s'hi havien començat a preparar les escudelles, i cap a dos quarts d'una ja hi havia qui començava a fer cua a la plaça i cap a les dues, dues cues a banda i banda de la plaça arribaven fins l'avinguda Verge de Canòlich per degustar el tradicional plat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT