PUBLICITAT

L'escudella reuneix centenars de ciutadans al voltant de les peroles

  • Les parròquies que van celebrar la diada van servir més de 7.000 racions de la menja típica d'hivern
  • L'assistència de públic va ser molt celebrada a la Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A dalt, les dones de la Confraria d'Escudellaires d'Andorra la Vella reparteixen escudella i vianda als comensals, ahir. A baix, a l'esquerra, el cap de Govern, Antoni Martí, es dirigeix a la capella de Sant Antoni de la Grella, a la Massana, per assistir a l'ofici religiós. A la dreta, la consellera de Benestar Social del Comú d'Ordino reparteix l'escudella entre una vintena de padrins a la Casa Pairal de la parròquia Foto: ÀLEX LARA

Des de primera hora del matí d'ahir, festivitat de Sant Antoni Abat, els escudellaires van començar a omplir les peroles de vianda i verdures per tenir l'escudella a punt al migdia i començar a repartir entre els comensals que s'apropaven a places i carrers, la tradicional menja. Sant Antoni també devia intercedir prop de l'autoritat celestial perquè el sol s'imposés al fort temporal de neu que va marcar el començament de setmana. I així, sota un cel radiant, l'escudella va anar omplint plats a Andorra la Vella, la Massana i Escaldes-Engordany.

ANDORRA LA VELLA / La vintena d'escudellaires de la capital van repartir ahir prop de 4.000 racions. Una de les novetats de la 44a edició de l'escudella d'Andora la Vella, va ser la inclusió de les trumfes d'Andorra a la llista d'ingredients irrenunciables per fer una bona menja. La plaça Guillemó va ser un any més l'escenari de l'esdeveniment. Una ubicació que, segons la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, «es mantindrà de cara a propers anys ja que els mateixos escudellaires ho demanen». Les raons que argumenten els cuiners són que «al matí quan comencen a elaborar l'escudella queden més arrecerats del fred que en altres localitzacions i al migdia hi toca el sol», va afegir Ferrer.

Una altra novetat va ser la prohibició de les olles i és que, com va destacar la cònsol, «si fa un dia maco és bonic venir a la plaça amb el plat i menjar l'escudella en aquest entorn». A més, amb aquesta mesura s'evita que els que opten per gaudir de la plaça es quedin sense la possibilitat de repetir perquè d'altres s'enduen grans quantitats de la menja a casa. Val a dir que la Confraria també va mantenir el preu del menú a set euros: escudella,un got de vi, pa i tortell de postres. Els escudellaires van utilitzar vuit fogaines d'escudella i dues de brou per omplir els plats. La Confraria també va nomenar escudellaires els membres de la Penya Síndria de Sant Pol, que sempre col·laboren en l'acte.

ESCALDES-ENGORDANY /L'Associació d'Amics del Pont dels Escalls va preparar per 30è any consecutiu, l'esculdella popular de Sant Antoni. Tal com és habitual, es van servir unes 2.000 racions de l'àpat que aquest any va tenir com a novetat l'obsequi d'un llibre sobre la història de la tradició a la parròquia amb la compra del plat per commemorar el 30è aniversari. La cònsol major de la parròquia, Trini Marín, va agrair a l'associació la seva dedicació, i va celebrar que el bon temps permetés una bona afluència d'assistents. Unes 35 persones van participar en l'elaboració de l'escudella.

LA MASSANA / Els escudellaires van servir prop de 800 racions a la plaça de les Fontetes per celebrar el patró de la parròquia. També es van fer els Encants, una subhasta en benefici de Càritas, d'embotits i productes tradicionals. El cap de Govern, Toni Martí, els cònsols d'Ordino i de la Massana, Bonaventura Espot i David Baró, així com altres autoritats i ciutadans van participat en les dites que van pujar fins a 300 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT