PUBLICITAT

Un sant venerat per la pagesia

  • Sant Antoni Abat és el patró dels animals de peu rodó i per extensió, de companyia
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els escudellaires remenen la perola Foto: ÀLEX LARA

La tradició de l'escudella de Sant Antoni Abat patró de la Massana, on també se'l coneix com a Sant Antoni de la Grella, la van fer reviure el 1969, els Antonis de l'avinguda de Meritxell. Antoni Puigdellívol, propietari del restaurant La Truita, Antoni Santacreu –carnisser– i Antoni Solana de cal Muixó. La iniciativa va tenir èxit de seguida i el 1980, la Confraria d'Escudellaires va traslladar les olles que es col·locàven en plena avinguda, davant el restaurant La Truita a la plaça Rebés i, un cop construïda, a la plaça del Poble. Una vegada domesticat el nou espai, la Confraria va decidir incloure les altres parròquies a la celebració dedicant una fogaina a cada una. D'aquesta manera, cada any hi fumejaven set peroles en honor de les set parròquies del Principat. Amb el temps, però, una per una, les parròquies van acabar per adoptar també l'escudellada. Ahir, la menja es va degustar a la capital però també a Escaldes-Engordany, la Massana i Ordino. Sant Julià fa fumejar les peroles per Sant Sebastià i celebrarà l'escudella popular diumenge que ve. Canillo també se sumarà a l'àpat popular diumenge després de beneir els animals de companyia el dissabte.

Protector dels animals

Sant Antoni Abat és el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el curava. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que se l'anomena Sant Antoni del porquet i, també Sant Antoni dels ases. Nascut el 251 a Egipte, va repartir els seus béns als 19 anys i es va retirar d'ermità. La dieta dura i les feines que feia van minar la seva salut, però va viure molts anys. Segons la tradició, tenia 20 anys quan va sentir la crida de Déu i es va retirar en una cova de Tebes. El diable el va temptar, però ell s'hi va resistir. Se'l representa amb una creu en forma de T acompanyat d'un porquet. La seva festa és una celebració important en el calendari litúrgic.

Com a protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars. Sant Antoni Abat va ser una festa important en moltes poblacions com a festa major d'hivern o festa major petita. Actualment, el seu arrelament és un fet, tot i que la desaparició dels animals de treball podia fer pensar en l'extinció de les celebracions. Als països de parla catalana, la devoció popular al sant es remunta al segle XII. En aquesta tradició s'inscriu el costumari de Canillo, on demà dissabte a partir de la una del migdia es procedirà a la benedicció dels animals de companyia, fins a les dues de tarda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT