PUBLICITAT

El transport escolar recupera avui la normalitat a tot el Pirineu

  • Territori i Sostenibilitat mobilitzen llevaneus a totes les comarques
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un comerciant treu la neu de la vorera a l'estació d'Esterri d'Àneu encara sota la nevada, ahir Foto: ACN

Totes les escoles del Pirineu català van obrir ahir després de l'episodi de neu de dimarts passat, tot i que en algun cas, els alumnes es van haver de desplaçar als centres pels seus propis mitjans, com per exemple al Pallars Jussà, on es va anul·lar la ruta d'Aulàs a Espluga de la Serra i a l'Alta Ribagorça, on el transport escolar no va arribar a Iran en la ruta cap al Pont de Suert. En total, els quinze alumnes de la primera ruta i una alumna de la segona van arribar a classe pel seu compte, segons a informar ahir l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Les escoles van obrir amb normalitat al Pirineu després que la intensa nevada de dimarts impedís a alguns alumnes assistir a classe. En canvi el transport escolar no es va restablir totalment i una quinzena d'alumnes del Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça van haver de desplaçar-se a l'escola pels seus propis mitjans. A les demarcacions de Girona no hi va haver afectacions en aquest sentit. El Departament de Territori i Sostenibilitat va mobilitzar una cinquantena de màquines llevaneu i la major part de les actuacions es van fer a la demarcació de Lleida, a les comarques centrals i a les de Girona. Ahir també es van fer els habituals tractaments preventius a les carreteres (estesa de fundents) i es va procedir a retirar la neu sobretot en zones de muntanya. A la demarcació de Lleida es van fer tasques de neteja a les comarques de l'Alta Ribagorça (Vall de Boí), la Val d'Aran (totes les carreteres), el Pallars Sobirà (Port de la Bonaigua, Vall de la Noguera Pallaresa, Valls de Cardós i d'Àreu) i el Pallars Jussà (la Vall Fosca). Per causa del risc d'allaus, es va tallar el pas pel Port de la Bonaigua i l'accés al Pla de Beret. A la demarcació de Barcelona, es van netejar les carreteres del nord del Berguedà -l'entorn del Pedraforca, entre La Pobla de Lillet i el Coll de la Creueta i a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys.

carreteres tallades / La C-28 a Alt Àneu, de Baqueira a Casa Sastrada i també l'accés al Pla de Beret per la C-142b, d'Àneu i Alós d'Isil, continuaven tallades ahir pel fort risc d'allaus que presentava el relleu que les envolta. Altres trams que presentaven interrupcions eren a la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua i entre Vielha i Baqueira (C-28z). La circulació també era complicada a la C-142b –entre Baqueira i Tanau– i a la L-500 –Pont de Suert–, a la L-501 –Vall de Boí–, a la L-504 i L-510 –Llavorsí– i a la BV-4024 –entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal. Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) mantenia activades les alertes del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT per risc alt de nevades i l'alerta del Pla d'Emergències per Allaus a Catalunya ALLAUCAT, pel fort perill d'allaus que va baixar un grau respecte al dimarts per situar-se en el nivell 4 de l'escala europea de 5, i que afectava sobretot la cara nord de la carena la Vall d'Aran i la franja més septentrional del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.

Les previsions són que avui el transport escolar reprengui amb normalitat a totes les comarques i que les carreteres es puguin anar obrint en cloure l'episodi de temporal de neu i de vent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT