PUBLICITAT

Protecció Civil alerta de l'elevat risc d'allaus a partir d'avui

  • La previsió indica una pujada del termòmetre i nevades en cotes superiors als 1.800 metres
  • La neu caiguda permetrà obrir per primer cop totes les pistes i activitats de Naturlàndia
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La carretera general CG2, a l'entrada de la parròquia d'Encamp a primera hora del matí amb un trànsit dens, quan la nevada comença a agafar força, ahir dimarts. Foto: ÀLEX LARA

El temporal de neu de les darreres hores donarà pas a una nova precipitació avui que, a diferència de la d'ahir dimarts, serà més humida i anirà acompanyada d'una pujada de les temperatures. Això es traduirà en pluges fins als 1.800 metres i neu a partir d'aquesta cota, acompanyada de ràfegues de vent que podrien sobrepassar els 100 quilòmetres per hora. Segons les previsions metereològiques el vent a 1.500 metres d'altitud bufarà de nord oest entre 10 i 20 quilòmetres per hora. En canvi, a partir dels 3.000 metres bufarà amb molta més intensitat entre 60 i 80 quilòmetres per hora. Així, el risc d'allaus s'incrementarà fins a nivell 5 a partir d'aquest migdia. Protecció Civil demana evitar l'esquí de muntanya i fora de pista. Tant les estacions d'esquí com el Govern van començar a fer desencadenaments ahir per evitar l'acumulació de neu i tirs preventius per prevenir les allaus. Uns treballs que continuaran també durant els propers dies davant l'elevada perillositat que representen les acumulacions de neu nova. Els efectius desplegats van treballar ahir al Pas de la Casa, Soldeu, Arinsal i Envalira. A més, en les properes hores aquestes tasques es realitzaran a l'estació d'Arcalís, tancada durant tota la jornada d'ahir dimarts.

Incidents a les carreteres / Ahir l'Agència de Mobilitat va registrar algunes incidències sobretot a les carreteres generals CG2, a partir del quilòmetre 0, i la CG3. La intensa nevada i la manca d'equipaments en alguns vehicles van provocar algunes retencions. Des de l'Agència es va notar que el trànsit era dens a primera hora del matí cosa que «respon a tots dos factors combinats, la nevada i la falta d'equipaments ha fet que se circulés a 10 quilòmetres per hora». Si al migdia s'aixecava l'alerta taronja a la CG1 a quarts de quatre de la tarda va tornar a saltar l'alerta vermella a partir del quilòmetre 0 d'Escaldes-Engordany. La circulació de camions i autocars cap a les parròquies altes va quedar tallada. La normalitat va reprendre a les parròquies centrals una hora després però es va mantenir l'alerta groga a les parròquies altes. D'altra banda Mobilitat anunciava talls puntuals a partir de Soldeu fins Envalira per voladures d'allaus.

ESTACIONS D'ESQUí / Els gruixos de neu acumulats a totes les estacions d'esquí és important. Segons va explicar el director de Protecció Civil i Gestió d'Emergències, Francesc Areny. Zones com el Pas de la Casa i Arcalís acumulen des de dissabte passat a la nit, 1,10 metres de neu nova, després dels 60 centímetres de precipitació d'ahir al matí. El risc d'allau es va situar en el nivell 4. Les estacions d'esquí de Vallnord i Grandvalira acumulen gruixos de 60 centímetres de neu a les cotes baixes. Grandvalira obrirà totes les pistes i remuntadors el cap de setmana, un cop acabat el temporal i preparades les pistes.

Vallnord desaconsella accedir per carretera als sectors de Pal i Arinsal i s recomana l'ús del telecabina de La Massana. Finalment, Naturlàndia estrenarà avui la temporada. Gràcies al temporal de neu, el domini d'esquí de fons podrà obrir quinze quilòmetres de pistes i la resta d'activitats d'hivern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT