PUBLICITAT

L'handbol revifa

  • La Lliga Escolar, el projecte de la selecció sub-23 a la Challenge Trophy o l'Engolasters femení, tot suma
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

La Federació Andorrana d'Handbol rep una subvenció del Govern d'Andorra de 1.500 euros. Amb això i el que es pot picar d'aquí i d'allà, hi treballa per revifar el seu esport de la millor manera possible. Ben mirat, es fa des de la base, amb la creació de la Lliga Escolar, però també amb l'impuls de la selecció andorrana sub-23 que en 2014 disputarà el Challenge Trophy Europe, mentre que la lluita per millorar en tots els sentits la comparteixen clubs com el HC Engolasters, que amb l'equip femení intenta seguir el treball, o el Concòrdia, que tot i que ha perdut el seu equip sènior, sí que manté els juvenils i els cadets. Tot suma, i així l'handbol viu una època de bona esperança.

La Federació treballa des del 2010, quan es va crear i va tenir de primer president Gerard Pifarré. Després, al 2012, degut a uns canvis a la junta es van convocar eleccions novament, amb Pifarré de nou al capdavant del projecte que s'allargarà fins el 2016. En aquest període, la idea és treballar la base i mimar tots aquells que estimin aquest esport, i en això estan des de l'ens federatiu, que compta en l'actualitat amb uns 80 federats. Així mateix, els 1.500 euros que aporta el Govern a la Federació serveixen per fer el treball previst, tot i que Pifarré assegura que han de buscar altres recursos, com que la Federació Internacional (IHF) els hi aporti material esportiu, o que entrin empreses implicades en el projecte, com és el cas del Túnel Envalira Globalvia, que dóna suport a la Lliga Escolar.

«El que estem detectant és que els nens i nenes que practiquen un altre esport habitualment, una vegada proven l'handbol, deixen l'altre esport per jugar al nostre», assegura Pifarré, que confia en les característiques de l'handbol per atraure nous talents: «És el segon o tercer esport més practicat a Europa, es marquen molts gols i ofereix una gran facilitat d'aprenentatge».

LA SITUACIÓ REAL AL PRINCIPAT / L'handbol al Principat té un present molt clar. De clubs estan el Concòrdia d'Encamp i l'Engolasters. El Concòrdia tenia fins la temporada passada un equip masculí sènior a 3a Catalana, quan en la temporada anterior estava a 2a, i ara no ha format equip per dificultats econòmiques, però per contra sí que es manté l'esforç de comptar amb els cadets i juvenils masculins, que disputen les lligues regulars a Catalunya. L'equip femení es troba a l'Engolasters, entrenat per Miquel Martín, amb un ventall d'edats de les jugadores entre els 17 i els 28, que a més serveix perquè les joves aprenguin de les veteranes, algunes experimentades en Primera Nacional en anys anteriors.

La selecció, masculina, d'edat sub-23 en la seva gran majoria, però sense tancar portes a més grans –per al Challenge Trophy sí que haurà de ser sub-23–, està entrenada per Manel Mañas i Joan Carles Marín i manté els entrenaments cada dijous.

A tot això, s'hi ha d'afegir la Lliga Escolar, que començarà el pròxim dia 19 sense que sigui puntuable i com a primera prova amb cinc equips –25 nens i nenes–, per anar de debó el següent cap de setmana.

DISSABTE, SELECCIÓ I ENGOLASTERS / El passat dissabte es van disputar al Principat dos amistosos. Per una part, la selecció masculina va jugar contra l'Esplugues de 1a Nacional, amb derrota 19-36 al Poliesportiu de la capital, mentre que al Complex Esportiu del Pas de la Casa, l'Engolasters va vèncer per penals 25-24 al CH Agramunt, després d'acabar el duel 22-22 i que en la tanda de penals destaqués la portera Gemma Vallés per la seva eficàcia sota pals. Les andorranes disputen un altre amistós el cap de setmana contra l'Ascó.

ES BUSCA NOU RIVAL PER A LA SUB-23 / Després de l'enfrontament amistós de la selecció, el passat dissabte al Poliesportiu davant de l'Esplugues, la Federació està treballant per tancar un altre partit en els pròxims mesos. S'havia parlat molt de Mònaco, però resulta complicat tancar unes dates que convinguin a les dues parts, i el mateix passa amb Bèlgica. Amb tot, n'hi haurà, segons va afirmar el president de l'ens, Gerard Pifarré.

CONVIDATS AL MUNDIAL D'HANDBOL / La Federació Andorrana, com a membre de la Internacional, està convidada a presenciar alguns dels partits del Campionat del Món que s'estan disputant a Espanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT