PUBLICITAT

Les obres del Lycée podrien estar acabades a finals d'aquest any

  • La major part de les obres de rehabilitació es farà durant les vacances de l'estiu vinent
  • L'eficiència energètica així com la renovació de les instal·lacions són les primeres fites
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El director del Lycée comte de Foix, el delegat d'ensenyament francés i la ministra d'educació visiten la cuina de l'escola, ahir a Andorra la Vella. Foto: SFGA

La ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, i el delegat d'ensenyament francès al Principat d'Andorra, Michel Marginot, van visitar ahir dilluns el Lycée Comte de Foix per explicar l'abast de les obres de millora en la infraestructura educativa del Principat. Roser Suñé va voler agrair públicament al govern francès «la inversió de 2,5 milions d'euros per reforçar les estructures d'aquest centre i afavorir la seva qualitat educativa». Les obres que el govern francès ha decidit realitzar al Lycée Compte de Foix, un edifici que es va projectar fa 40 anys i que en fa més de 35 que funciona, estaran enllestides a finals d'any. La intenció és planificar l'obra per tal que molesti el mínim possible els alumnes, i per això el gruix dels treballs es farà durant les vacances escolars d'estiu. El Lycée Comte de Foix acull en l'actualitat 1.480 alumnes, entre el Collège i el Lycée.

OBJECTIUS / El delegat de l'ensenyament francès, Michel Maginot,va explicar ahir que les obres tenen per objectiu modernitzar i reformar el centre. Les obres consisteixen sobretot en refer bona part de l'estructura de l'edifici per aïllar-lo i fer-lo energèticament més eficient. Per això, a més de substituir les xarxes d'aigua freda i calenta, també es milloraran les instal·lacions de calefacció i de detecció d'incendis, es renovarà la piscina i la cuina pedagògica, on ja s'han invertit 250.000 euros per renovar-ne tots els aparells. Altres millores a l'edifici seran la substitució de falsos envans interiors així com del sistema elèctric i d'il·luminació, els terres i les portes. Les millora exteriors passen per la refecció d'alguna façana i dels patis. Tant Maginot com la ministra Suñé, van assegurar que, de moment, la infraestructura és suficient per al nombre d'alumnes actuals, uns 1.500, una xifra que és estable des de fa un temps i que s'espera que vagi a la baixa.

El delegat de l'ensenyament francès va qualificar aquestes reformes de «molt importants», mentre que Suñé va subratllar la importància de la inversió, que «donarà feina a les empreses andorranes» en una situació com de crisi com l'actual. El concurs públic, que es publicarà dimecres al BOPA, té com a data límit de recepció d'ofertes el 7 de febrer. Suñé va recordar també «el compromís de França amb la xarxa educativa pública de l'Estat andorrà», i en concret amb el centre educatiu. Maginot, va afegir que «després de 40 anys, l'edifici continua sent molt funcional però no està adaptat a les normes actuals», i per tant, la inversió de 2,5 milions d'euros garanteix que «França pugui continuar oferint la millor qualitat tant a nivell educatiu com de locals per acollir els alumnes».

COLLÈGE A ENCAMP / Maginot va reconèixer que «s'ha hagut de posposar la construcció del collège a Encamp perquè els temps són difícils». El delegat va explicar que «la decisió es va prendre per raons pressupostàries però també demogràfiques», atès que fa cinc anys es va arribar al màxim d'alumnes (1.659) i actualment, el nombre ha baixat fins a 1.480. I va afegir que «la previsió és que no augmenti ja que la població ha baixat». Així, la infraestructura està ajornada sense data, tot i que la ministra Suñé, va destacar que «els terrenys segueixen estant a disposició i que la partida pressupostària està oberta».

La necessitat de renovar el Lycée, que pateix problemes tècnics i estructurals, va decantar la balança en favor de les reformes. De fet les obres responen a una auditoria encarregada pel rectorat de Montpeller en la que es posava de relleu que l'edifici «està inadaptat en termes de consum energètic i que a més té una sèrie d'instal·lacions i maquinària que no són conformes a les normatives elèctrica i general».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT