PUBLICITAT

La construcció demana al Govern més publicitat per al pla Renova

  • Els empresaris es feliciten de que el pressupost del 2013 tripliqui la inversió pública de l'últim exercici
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La desviació de la sortida d'Escaldes-Engordany cap a la Massana, una de les empreses que hi treballava va fer fallida Foto: ÀLEX LARA

El gerent de l'Associació de Contractictes d'Obres d'Andorra (ACODA), Víctor Filloy, es va felicitar ahir de «l'esforç que farà aquest any l'Administració triplicant la inversió en obra pública que passarà de 10 milions d'euros a 30 milions». I va afegir que «això dóna una mica més d'horitzó a les empreses». La percepció dels empresaris és menys dolenta que l'any passat tot i que «la inversió pública encara està molt lluny del que hauria de ser» va argumentar Filloy i va reclamar que «hauríem de poder mantenir-la, com fan els països del nostre entorn, en el 2% del PIB, entre 60 i 70 milions d'euros».

Els constructors reclamen volums més propers als dels anys 2007 i 2008 que «no tenien res a veure amb el boom immobiliari» va explicar Filloy. I va lamentar que «no s'insisteixi en la difusió del pla Renova». En opinió del gerent de la patronal, la rehabilitació del parc immobiliari és «una necessitat per a un país com el nostre, de vocació turística i que a més, vol captar un turisme amb un poder adquisitiu més alt».

24 milions en crèdits / Filloy va insistir en que el pla Renova ofereix crèdits tous a un tipus de l'Euribor més el 0,5% i que el Govern hi destina una partida de 24 milions d'euros: «pensem que molts propietaris no n'estan al corrent». I va precisar que «els projectes de rehabilitació també reben una ajuda que va fins al 10% de la inversió».

Per al gerent de l'ACODA també és essencial que la campanya de divulgació del pla Renova expliqui als propietaris de béns immobiliaris que rendibilitzaran les millores amb escreix «sobretot quan es tracta de millorar l'eficiència energètica dels edificis». I va reconèixer que «hi ha zones en ple centre ciutat, que necessiten una intervenció urgent, per la imatge que donen».

Filloy també va considerar que «cal promoure el pla perquè podria desbloquejar un volum important d'inversió privada i a més, sensibilitzar els propietaris per actuar sobre el paisatge urbà de manera harmònica».

Balanç del sector / En quant al balanç del sector, Filloy va precisar ahir que «l'ACODA tancarà l'any abans de l'assemblea general que fem al juny, aleshores sabrem amb exactitud els socis que renoven la quota i els que no». No obstant això, també va afegir que «el pitjor ja ha passat del 2010 al 2011 vam perdre 19 empreses mentre que aquest any segurament només en perdrem tres». I és que si el 2010 l'ACODA comptava 52 empreses al seu haver, el 2011 ja només eren 33. En quant al volum de treballadors, va estimar que «fins l'octubre de l'any passat n'havíem perdut 300». I va afegir que «creiem que en tancar l'any a 31 de desembre del 2012, seran prop de 500 treballadors del sector que hauran perdut la feina».

Tot i que l'any comenci amb fallides i amb més destrucció de llocs de treball, Filloy va considerar que «la inversió en obra pública anivellarà la balança aquest any». I tot i que «no podem parlar per tots els agents, si que puc dir que la destrucció de 500 llocs de treball costa al sector 10 milions d'euros, més o menys 20.000 euros per treballador».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT