PUBLICITAT

Pla d'inclusió per a discapacitats

  • El Ministeri de Benestar inicia un programa de suport per als adolescents amb diversitat funcional
  • El Dau acull la primera prova pilot i està previst que s'hi sumin més centres similars
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una persona amb cadira de rodes en un dels carrers del Principat. Foto: TONY LARA

A l Principat hi ha actualment 45 adolescents que pateixen algun nivell de discapacitat i que estan escolaritzats a secundària. Fins ara, tots els majors de 12 anys, durant els períodes de vacances escolars, es quedaven sense suport i se'n havien de fer càrrec exclusivament les famílies, sense cap possibilitats d'accedir a serveis de lleure. A partir d'aquest any la situació canviarà, fent front a una mancança que la Federació d'Associacions de Discapacitats d'Andorra (FAAD) fa temps que posa de relleu. I és que paral·lelament al projecte impulsat recentment pel partit de Demòcrates per Andorra, l'Espai Màgic, per poder realitzar activitats adaptades durant aquests períodes, el Ministeri de Salut i Benestar està treballant perquè les persones amb discapacitat puguin assistir als esplais habituals amb personal de suport.

El primer pas l'ha fet el Centre d'esplai Dau les passades vacances de Nadal, acceptant fer una prova pilot amb tres persones que pateixen alguna diversitat funcional i que tenen més de 12 anys, compartint espai i activitats amb els menors de 12.

L'assessor tècnic de Benestar, Ramon Nicolau, va explicar que «el problema és que els esplais finalitzen als 12 anys. El Dau, però, ha fet una excepció acceptant aquests adolescents, i ha trencat el gel; la resta d'esplais també poden canviar la norma per acceptar persones més grans». Nicolau va voler remarcar la solidaritat de l'esplai Dau de fer aquets pas i va afegir que «ha estat molt valent de trencar aquesta barrera».

Ara bé, no es tracta de crear «un model monolític aplicables a totes les persones amb discapacitat i a tots els esplais», ja que com va explicar Nicolau, hi ha molts factors a tenir en compte, «per exemple pot ser que alguns esplais tinguin problemes d'espai, o nens d'una mitjana d'edat de 6 anys amb els quals no són compatibles les activitats», a més «cal aplicar el servei que convingui segons la persona i la tipologia de discapacitat que tingui», tenint en compte també factors com l'accessibilitat. «Cada cas és un món i una solució monolítica no seria l'adequada».

PERSPECTIVES DE CREIXEMENT / Nicolau va explicar que la prova pilot al Dau va estar ben acollida pels tres participants, però que manca recollir l'opinió de les famílies. Per les vacances de Carnaval està previst que participin en el programa de suport set o vuit adolescents amb discapacitat, «ja sigui al Dau o a un altre esplai» i que de cara a setmana Santa el nombre augmenti fins a deu.

Tot i que el servei de suport és un cost que va a càrrec del Govern, Nicolau va dir que tots els esplais tenen un cost –el mateix que per a qualsevol nen menor de 12 anys– i «no sabem si hi participaran els 45 adolescents escolaritzats», ara bé, l'assessor tècnic de Benestar va assegurar que el preu no ha de ser un problema «ja que el ministeri també dóna beques per aquests casos; un dels tres que va participar en la prova pilot només va pagar el servei de menjador perquè la família té dificultats econòmiques, la resta ho va posar el ministeri».

No deixa de ser un servei que fins ara mancava, i ara, juntament amb el programa Espai Màgic, «tindran més possibilitats i l'opció d'escollir dins d'un servei fins ara inexistent». Així doncs, «és possible que no hi siguin els 45, però en el cas dels menors de 12 anys, que són uns 100, tampoc participen tots als esplais, ho fa un 50%, i sobretot en el període de vacances d'estiu», va especificar Nicolau.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT