PUBLICITAT

El Grup de Rescat de Muntanya va fer 83 rescats l'any passat

  • Les xifres de ferits i difunts són semblants a les de l'any 2011
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alguns membres del Grup de Rescat de Muntanya en una sessió de preparació Foto: TONY LARA

El Grup de Rescat de Muntanya (GRM) del Cos de Bombers va rebre durant el 2012 un total de 83 requeriments, la xifra més alta registrada des que es fan estadístiques, i que és un 26% superior a l'any 2011. En canvi, la xifra de persones ferides i difuntes és similar a la dels últims anys, amb 60 ferits, 5 morts i un desaparegut, l'home alemany que es va perdre a la Vall de Sorteny, i que es va buscar durant uns 30 dies acumulant més de 2.000 quilòmetres recorreguts, segons els càlculs dels Bombers.

CAUSES / Un dels motius que han pogut influir en l'augment del nombre de rescats, segons el responsable del GRM, Òscar Santos, és la crisi econòmica, que fa que la gent opti per activitats d'oci més econòmiques com és sortir a la muntanya.

El nombre de sortides d'aquest grup especialitzat ha anat augmentat progressivament al llarg dels anys, tot i la disminució que es va experimentar durant els anys 2006 i 2007, i també la important davallada registrada el 2009, quan els requeriments es van quedar en 44.

L'any 2011 es van registrar 66 requeriments, i l'any passat la xifra va arribar als 83, sobretot pel nombre de rescats fets durant els mesos de juliol i agost, però també per l'increment que es va constatar durant els mesos de la primavera. El responsable del GRM, Òscar Santos, considera que un dels motius de la pujada pot ser la crisi econòmica, que fa que la gent triï activitats d'oci gratuïtes com són les excursions a la muntanya. A més, l'augment també s'explica per la moda de les curses de muntanya, que fan que un bon nombre d'esportistes es comenci a entrenar a la muntanya un cop marxa la neu.

RESCATS / Dels 83 requeriments, la utilització de l'helicòpter, que es va necessitar fins a 66 ocasions, també va ser rècord històric. Els membres del GRM van rescatar un total de 60 persones ferides de diversa consideració i van haver de lamentar cinc morts. En aquest cas, les xifres són similars a les dels últims quatre anys, fins i tot amb una lleugera disminució del nombre de ferits.

ACCIDENTS MORTALS / Les víctimes mortals rescatades pel GRM durant el 2012 van ser tres excursionistes que van perdre la vida a la muntanya, un a la collada de Meners, un al Comapedrosa, i un a Pessons; i dues persones que es van treure la vida, a Sant Julià i a Anyós.

Del total de rescats, el GRM va haver d'efectuar 17 recerques de persones que s'havien perdut a la muntanya. De fet, Santos va explicar a l'ANA que últimament s'estan trobant amb un increment de casos de persones que es perden, de nit, en llocs de dificultat i sense anar prou equipats, per la qual cosa els treballs per localitzar la víctima són més complicats. El rescat que els va suposar més hores i més mitjans és el de l'home de nacionalitat alemanya de 38 anys que es va perdre a la Vall de Sorteny el 27 d'octubre, i que després de gairebé 30 dies de recerca i més de 2.000 quilòmetres recorreguts, es va haver de suspendre a causa de la neu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT