PUBLICITAT

El turisme rus omple carrers i pistes d'esquí del Principat

  • El turista de l'Est busca gaudir de l'esport blanc i de les compres
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una familia de turistes russos passegen per un carrer d'Andorra la Vella, el mes de desembre passat Foto: ÀLEX LARA

La neu i les compres són el principal al·licient per als russos a l'hora de visitar el Principat malgrat n'hi ha que trenquen el tòpic. Els operadors turístics russos venen el país com un destí per gaudir de l'esquí i amb preus molt baixos.

Només cal passejar-se pels eixos comercials d'Andorra per notar la presència de turistes russos. A les pistes d'esquí, on també són habituals, cada cop se'n destaca més la seva presència juntament amb d'altres nacionalitats habituals com ara espanyols o francesos.

EXPERIÈNCIES / L'Ivan va venir des de Moscú a passar uns dies al Principat, i reconeix que fins que la seva agència de viatges no li va parlar d'Andorra no coneixia el país. «Es pot practicar molt bé l'esquí i a més pensàvem que era molt barat comprar... però de moment no ens ho sembla», va afirmar l'Ivan, que també va destacar l'entorn natural del país.

El Sergei és de Niznhiy Novogrod, a l'est de Moscú, i va decidir passar les seves vacances a Andorra «perquè no és una destinació cara i a més és fàcil esquiar», en el seu cas no li van interessar gaire les compres.

La Natàlia és de Voronezh, al sud de Moscú, i passarà nou dies al Principat. Aquesta va ser la seva primera sortida fora del seu país expressament per esquiar. «Hem vingut per esquiar perquè tothom ens diu que esquiar aquí està bé i també hem vingut per anar de compres»

El Mikhail, que també és de Niznhiy Novogrod, va decidir desplaçar-se a Andorra buscant les pistes d'esquí del país i va destacar la neteja dels carrers i la tranquil·litat que s'hi respira però va afirmar que ell i els seus companys van tenir problemes per demanar menjar durant aquests dies perquè no els van entendre en anglès, «aquest és el problema que ens hem trobat», va afegir.

L'Igor, també moscovita, en canvi va passar l'última setmana coneixent la gastronomia, les esglésies i els llocs històrics del Principat. «Hi ha turistes russos pels que les compres no són el més important. Si els turistes tenen diners poden fer les mateixes compres a Moscú o a Dubai, però a Andorra la Vella hi ha massa tendes», «més restaurants i més llocs històrics, no només tendes, si us plau», va assegurar.

SATISFACCIÓ / En general, els turistes russos es mostren satisfets amb el tracte que reben per part dels comerços i restaurants andorrans. Els problemes relacionats amb l'atenció que reben en aquests establiments tampoc és una queixa recurrent al punt d'atenció, especialment dirigit a aquests turistes i situat al centre comercial d'Illa Carlemany, segons l'ANA.

PERFIL DEL TURISTA / El tipus de turisme rus més habitual al Principat es de caràcter familiar, persones majors de 27 anys que aprofiten les vacances per viatjar amb els seus fills. Són un perfil de classe mitja alta, que per tant no busquen un preus econòmics sinó més aviat una bona relació qualitat/preu. La mitjana d'estada al país és superior a la mitjana, al voltant de 11 dies, i la seva despesa diària per persona supera els 230€ / dia.

L'augment previst per aquesta temporada es deu a les característiques del destí i de tota la oferta present. Però també és molt important l'adequació de les infraestructures i que els guies i monitors siguin de parla rusa, un element molt agraït entre els turistes. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT