PUBLICITAT

Pediatria dels Pirineus redueix les urgències hospitalàries

  • Els índex de qualitat assistencial han augmentat
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
El CAP de la Seu d'Urgell Foto: EL PERIÒDIC

La iniciativa Pediatria dels Pirineus, una cooperativa de pediatres posada en marxa a l'Alt Urgell ara fa dos anys, ha aconseguit disminuir les visites d'urgències hospitalàries un 33%. Aquest descens arriba a un 66% en les hores en les que està obert el CAP de la Seu d'Urgell. Pel que fa als índex de qualitat assistencial que mesura el CatSalut han augmentat en un 85% al CAP de la Seu d'Urgell i un 165% al CAP de l'Alt Urgell Sud. En aquesta línia de millores, Pediatria dels Pirineus ha augmentat l'índex d'accessibilitat, de manera que avui trobem un 100% d'accessibilitat en la cita prèvia en 48 hores i una reducció d'entre 0,2 i 0,3 dels dies de demora per aconseguir una cita.

Pel que fa a l'estada mitjana a l'hospital ha estat per sota de l'esperada, de 2,6 a 2,3 dies, tot i que ha augmentat la complexitat dels casos en un 10%. L'èxit d'aquesta iniciativa ha fet que a finals del 2012 s'iniciessin passos per estendre l'experiència al camp de la tocoginecologia, caminant cap a una Unitat Maternoinfantil de l'Alt Urgell.

Pediatria dels Pirineus és una cooperativa de pediatres que neix de la necessitat de garantir una atenció pediàtrica primària i hospitalària a la població de la comarca de l'Alt Urgell. Aquesta iniciativa s'emmarca dins la línia d'actuació 3, un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori, del Pla de salut de Catalunya 2011-2015. El servei permet donar una cobertura pediàtrica global a la comarca amb una millora de l'accessibilitat i una forta implicació per part dels professionals, aconseguint homogeneïtat quant a docència, tractaments i agilitat en la prestació de serveis.

La idea sorgeix dels mateixos professionals de la zona que veuen la necessitat de buscar fórmules per garantir la correcta atenció a la població i, al mateix temps, fidelitzar els professionals que hi treballen, garantint-los el suport de l'alta especialització.

Participen en la cooperativa sis pediatres del Servei de Pediatria de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, del Servei de Pediatria del CAP La Seu d'Urgell i del CAP Alt Urgell Sud i com a soci estratègic compten amb l'Hospital de Sant Joan de Déu, que dóna la cobertura d'atenció especialitzada a la població, garantint un continu assistencial i un únic proveïdor per a l'atenció pediàtrica de capçalera i hospitalària.

Guàrdies localitzades / Una de les característiques d'aquest projecte és la gestió unificada de les guàrdies localitzades. Hi ha sis professionals al territori, que es cobreixen mútuament, i a més, s'ha fet una gran tasca de docència a tots aquells professionals no pediatres que visiten nens, com els metges de capçalera o els metges d'urgències, de manera que es garanteix una homogeneïtzació dels tractaments a la població i una única guàrdia territorial.

El suport de les TIC és bàsic per al bon funcionament del servei, tant per als professionals com per als usuaris. Tots els professionals que atenen nens (facultatius i infermeria) tenen accés a través del web www.pediatriadelspirineus.org als protocols d'actuació homogeneïtzats i els usuaris poden fer consultes personalitzades a través de la consulta virtual i obtenir informació i consells de salut.

El Pla de salut de Catalunya 2011-2015 és el marc de referència de totes les actuacions públiques en matèria de salut. És l'eix vertebrador i vol aconseguir una millor qualitat de vida, en què els professionals siguin l'agent principal del canvi, hi hagi una major prevenció i resolució i s'aconsegueixi un sistema més sostenible. S'estructura en tres eixos vertebradors, nou línies d'actuació i 32 projectes estratègics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT