PUBLICITAT

FEDA vol consolidar beneficis els propers tres anys per invertir més

  • Tot i la pujada, l'electricitat és més barata que a Espanya i França, 87% i 33%, respectivament
  • Ofereix un servei comparable als dels països més rics al preu dels països més pobres
GLÒRIA GURDÓ
ENCAMP

Periodic
El director general de Forces Elèctriques d'Andorra, Albert Moles Foto: ÀLEX LARA

Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) augmenta el preu de la llum un 1,6% per consolidar beneficis i assegurar la inversió que vol efectuar durant els propers tres anys. No obstant això, la pujada real per al consumidor només serà del 0,6% perquè el canvi del cànon per l'IGI fa que recuperi un punt. El director de l'operador públic, Albert Moles va explicar ahir que «la consolidació de beneficis serà possible no només gràcies a l'increment de les tarifes sinó també perquè tenim moltes possibilitats de que el preu de l'electricitat que importem es mantingui». I és que si el mercat de l'electricitat és «un mercat que no ho és perquè és molt poc reactiu» –va argumentar Moles–, «també és cert que ja tenim part de l'energia que necessitem comprada», va afegir.

FEDA vol consolidar els beneficis per fer front a la inversió que aquest any serà de prop de 28,5 milions d'euros per finançar part del projecte de cogeneració de Soldeu i la posada en funcionament de la connexió amb la nova línia d'abastiment francesa de 225 KV. I en un futur, per diversificar la producció d'energia a tot el territori i reduir la dependència energètica dels països veïns.

Menys beneficis / I és que en quatre anys, del 2008 fins l'any passat, els beneficis de FEDA es van anar reduint dràsticament, passant de 14 milions d'euros el 2008 a 4,8 milions el 2012. La davallada va començar el 2009 quan l'operador nacional va perdre gairebé quatre milions. El 2010 la distància creix amb només set milions de beneficis i el 2011 i el 2012, s'enfonsa amb només cinc milions. A l'altra costat de la balança, el volum de negoci, i per tant el consum, no va deixar de créixer al llarg dels mateixos anys. Així, si al 2008 FEDA va girar 51 milions d'euros, els anys successius la xifra de negoci augmenta paulatinament a 54 (2009), 55 (2010 i 2011) i 58 milions (2012).

FEDA importa l'electricitat dels països veïns però mai no ho fa al 50%. Tot i no tenir gaire marge de maniobra perquè «encara que el proveïdor ofereix un preu i el comprador un altre, tots dos saben que es necessita comprar per força», explica Moles, FEDA compra al millor oferidor. «En els últims cinc anys hem comprat més a Espanya perquè ens oferia un preu més barat, però actualment és més barat el mercat francès i tornem a comprar més a França» conclou. I insisteix: «Juguem amb aquestes dues o tres coses però també hem de tenir present que no podem deixar mai de comprar a una o altra banda, perquè necessitem les dues línies en funcionament per assegurar la distribució de flux elèctric ja que la nostra producció no és prou important.

Tarifes més barates / Per abaratir el preu de subministrament, FEDA alterna la producció pròpia, que és insuficient per cobrir les necessitats del país, amb la importació de flux elèctric. De fet, Andorra importa el 85% de l'electricitat que consumeix. Però, Moles explica que «en hores de màxim consum que coincideixen amb les hores que els mercats són més cars, engeguem la central, tot i que només pugui cobrir el 15% del consum».

Aquest 15% sumat a l'eficiència de la xarxa elèctrica, i al fet que FEDA també negociï sempre amb el proveïdor més barat, fa que Andorra pugui beneficar-se d'unes tarifes elèctriques més que envejables per als països veïns. I és que tot i l'augment d'aquest any, la factura elèctrica d'una llar a Andorra és un 33% més barata que a França i un 87% més barata que a Espanya. Moles argumenta que «estem oferint un servei equiparable als països més industrialitzats al preu dels països menys industrialitzats». Segons les dades d'Eurostat, Andorra és el país que té el preu de l'electricitat per a consum domèstic més barat després de Bòsnia-Herzegovina, Bulgària i Estònia. En canvi, el servei que dóna és homologable al de països com ara Bèlgica, Alemanya o Dinamarca, que són els que tenen la factura més cara. El mateix passa amb l'electricitat per a consum industrial que tot i ser més cara, és un 77% més barata que la mitjana de la zona euro.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT