PUBLICITAT

Veïns de Carlemany demanen aturar el passeig per a vianants

  • L'entitat veïnal posa en marxa una campanya de recollida de firmes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un establiment de l'avinguda Carlemany amb un cartell en contra de fer per a vianants l'avinguda, ahir Foto: TONY LARA

Alguns aparadors d'establiments comercials de l'avinguda Carlemany van aparèixer ahir amb cartells penjats en la que es posa de relleu el descontent per la decisió del Comú d'Escaldes-Engordany de fer el carrer només per a vianants. La campanya No al tancament de l'avinguda Carlemany va acompanyada d'un Manifest signat per la recentment constituïda Associació de veïns de l'avinguda Carlemany, en el que s'expressa el malestar de molts botiguers i hotelers pels efectes que, al seu entendre, seran més negatius que positius del projecte. La junta veïnal està formada per un grup de persones encapçalades per Ester Santuré, que actua com a presidenta, i els també comerciants, Cristina Canut i Gabriel Guerrero. La nova associació va demanar el seu registre a Govern abans de les festes de Nadal i en els propers dies rebran l'autorització corresponent.

Manca de consens /En el Manifest, l'associació demana al Comú d'Escaldes-Engordany que aturi el projecte que pretén transformar l'avinguda Carlemany en un passeig per a vianants ja que al seu entendre no compta amb el suport d'un gran nombre de veïns, propietaris, comerciants i hotelers del carrer. Asseguren que el projecte no formava part del programa electoral dels cònsols de la parròquia i, per tant, «no ha estat legitimitat pels electors i ciutadans». L'entitat es queixa que no han hagut taules de treball prèvies amb associacions de comerciants i veïns ni té el consens de totes les parts afectades , i «el comú no ha permès cercar solucions de forma conjunta». En aquest sentit consideren que les conseqüències immediates han estat «la desinformació, la preocupació, la desconfiança i el rebuig del projecte».

COST ECONÒMIC / L'entitat veïnal creu que no hi ha hagut cap estudi d'àmbit econòmic o comercial que pugui deixar entreveure una repercussió positiva a curt o mig termini. En canvi manifesten que hi ha molts inconvenients «com ara, sorolls, pèrdues econòmiques pels comerços i hotels, molèsties pels veïns i increment dels impostos comunals específics que finançaran les obres». S'argumenta a més que en uns moments de greu crisi econòmica no té sentit «malgastar els diners públics» que haurien d'anar destinats a altres finalitats.

PROJECTE ESTÈTIC / En el manifest també es parla d'un «projecte precipitat i mal preparat». Consideren que després de les seves queixes el projecte ha passat a convertir-se en una prova pilot d'un any en el que no es parla d'obres sinó simplement d'eliminar la pintura blanca de la carretera i deixar l'asfalt. Segons Ester Santuré «el projecte de Carlemany s'ha convertit ara en una mena d'experiment comercial» Es fixa un període de prova que significaria una «marxa enrera en el cas de que sigui un fracàs».

La nova associació de veïns va més enllà i creu que l'únic discurs dels dirigents comunals que no ha variat és que «quedarà molt bonic malgrat no saber com es resoldran els problemes i el cost econòmic del mateix».

CIRCULACIÓ / Els veïns assenyalen que Andorra «no està preparada» per convertir un eix vertebral com l'avinguda Carlemany en passeig per a vianants. Es parla d'un «projecte traumàtic» pel que fa a la circulació i al trànsit», ja que desconeixen els sentits de la circulació. Al respecte diuen que aquest extrem «dependrà de les pressions dels Comuns de La Massana i d'Andorra la Vella que volen ser afectats el menys possible i que procuren desviar al màxim el fluix d'automòbils turístics cap a les seves parròquies».

PART ALTA / L'associació de veïns considera que la corporació local ha tirat la tovallola pel que fa a la part alta de l'avinguda en benefici de la zona de la illa. En el manifest assenyalen que «sense cotxes no hi ha vida» i que la dificultat que té des de fa anys el comú per reactivar la part alta de la parròquia no quedarà resolta. Es denuncia, a més, que veïns, propietaris i comerciants de la part alta «encara reclamen l'embelliment que el comú els va prometre fa uns anys, pressupostat i no executat».

L'Associació de veïns de l'avinguda Carlemany vol fer extensiva la campanya de recollida de signatures a totes les parròquies.

COMISSIÓ DE TREBALL / El comú va constituir una comissió de treball formada, a banda dels cònsols d'Escaldes-Engordany, per un representant de l'associació de petits comerciants de la parròquia i d'Andorra la Vella, dos persones de la Cambra de Comerç i altres membres del sector comercial i hoteler.

Una comissió que, segons Cristina Canut, no «està equilibrada ja que la majoria dels seus components són llogaters i molts no viuen a la parròquia». S'han reunit ja dos vegades, el dilluns abans de Nadal i el 7 de gener passat. Per a l'hotelera la impressió generalitzada és de frustració per «una decisió ja presa».

L'associació de veïns va criticar també amb duresa la posició dels dirigents comunals ja que «no ens escolten, no ens han tingut en compte i ens han donat les coses fetes».

Canut va assegurar que un dia abans de presentar-se públicament el projecte els hotelers van ser informats, sense cap marge de maniobra i sense no poder dir la seva.

Ara el comú està convocant de forma individual, un a un, als propietaris, comerciants i hotelers per explicar-lis el projecte. De moment Carlemany no es tancarà a la circulació fins, com a mínim, el juliol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT