PUBLICITAT

Antoni Riberaygua encapçalarà la reforma administrativa de l'Estat

  • El cap de Govern considera que «cal passar a l'acció» en la reforma de les competències
  • Martí apel·la al «sentit d'Estat» dels cònsols per fer més moderna i eficient l'administració
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Toni Martí en la seva compareixença davant els mitjans de comunicació a l'edifici administratiu, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí va comparèixer ahir dimarts davant els mitjans de comunicació del país per fer oficial l'anunci de la incorporació a l'Executiu d'Antoni Riberaygua com a nou ministre de Presidència. Martí va justificar aquest nomenament per reforçar l'Executiu davant els temes de gran transcendència política que el Principat ha d'assumir en els propers mesos, tot i el «desgast polític que això pot significar». En cap moment Martí va voler parlar de remodelació, ni que el nomenament tingués alguna cosa a veure amb l'afer de l'heliport del Patapou.

El màxim responsable del Govern va assegurar que la segona meitat de la legislatura ha d'estar centrada especialment en «una reforma molt transcendent, important i esperada per la ciutadania andorrana, com ara la revisió de l'estructura administrativa de l'Estat, de la qual tothom ha de poder beneficiar-se».

L'aposta resulta clara, el ministre de presidència haurà d'encapçalar aquesta revisió global del teixit administratiu de l'Estat després de vint anys de Constitució, amb un canvi del model econòmic que no «es pot permetre el luxe d'una administració massa feixuga».

OBJECTIUS / El nou Ministeri de Presidència té dibuixades dos grans línies de treball, per una banda el desplegament i la regularització de la llei del joc, i per un altre, la modernització i la simplificació per fer més eficient l'Administració.

Pel que fa a la reforma administrativa, Toni Martí va indicar que Antoni Riberaygua treballarà amb l'objectiu de fer més àgil i eficient l'Administració tenint en compte, a més, que caldrà una revisió de les competències i les transferències de l'Estat. Martí va apel·lar al «sentit d'Estat» dels diferents cònsols per fer-ho realitat. I és que considera que cal un replantejament de les lleis qualificades de competències i transferències dels comuns ja que «ara cal passar a l'acció» després d'iniciar les negociacions amb les corporacions locals. Per al cap de Govern «feia falta la incorporació d'un nou ministre que es fes càrrec d'un tema que té tant o més calat que la resta de reformes que estan en marxa»

Una reforma que s'ha d'afegir a «les reformes profundes i complexes com mai s'havia fet abans, entre ells la reforma fiscal, l'obertura econòmica, el futur de la seguretat social o el complement de les jubilacions dels funcionaris», i va afegir.

LLEI DEL JOC / Riberaygua desenvolupava en l'actualitat les funcions d'assessor del cap de Govern en la regulació del joc. Ara com a titular de la cartera ministerial de Presidència s'encarregarà del desplegament i regulació de la llei del Joc. Martí va explicar que «s'ha avançat molt en el tema, s'han mantingut contactes amb França i Espanya» tot i que no va voler donar més detalls.

NOMENAMENT / El nou Govern, format per deu membres, no suposarà cap sobrecost respecte a les despeses dels Pressupostos per al 2013. El de presidència serà un ministeri molt transversal pel fet que s'hagi d'encarregar de millorar l'eficiència de l'Administració. L'estructura i organigrama del nou ministeri serà facilitat pel mateix Riberaygua.

El cap de Govern va manifestar que el número dos de l'Executiu continuarà sent el ministre de finances i funció pública, Jordi Cinca. Per tant també seguirà sent el portaveu malgrat algunes veus que apuntaven possibles diferències amb el cap de l'Executiu. «Està fent una feina excepcional», va assegurar. Martí va assenyalar que Riberaygua ocuparà el número deu en l'ordre protocol·lari del Govern.

El nomenament de Riberaygua sortirà publicat al BOPA el dimecres 16 de gener i el dia següent, per la tarda, jurarà el càrrec a l'edifici administratiu de Govern. Martí va lloar la figura del nou ministre de Presidència, afirmant que «es tracta d'un professional, amb una gran experiència política i elevat sentit de l'Estat i amb una gran vocació de servei al país».

L'EXECUTIU / Malgrat l'experiència de Riberaygua en matèria de funció pública i d'interior, Martí va indicar que les negociacions amb els funcionaris continuarà en mans del ministre Cinca. A més, els aspectes relatius als cossos especials seguiran depenent de Xavier Espot, titular de la cartera d'interior.

Martí també va voler desvincular el nomenament de Riberaygua amb el càrrec del futur director general de la policia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT